Tryffeli-mansikkatäytekakku

Postaus tehty yhteistyössä Brunbergin kanssa.

Tryffeli-mansikkatäytekakku sopii vaikka keskikesän juhliin tarjottavaksi. Kakussa maistuu tuoreiden mansikoiden lisäksi mansikkahillo ja Brunbergin perinteisistä tryffeleistä valmistettu tryffelikerma. Täytekakun kannattaa antaa tekeytyä seuraavaan päivään jääkaapissa valmistuksesta, jolloin kakun maku ja kosteus paranee.

Käytin tähän korkeaan kakkuun 12 kpl munia. Munat olivat pienen kokoisia ja 12 kpl munia saattaa kuulostaa hurjalta 24 cm:n kakkuvuokaan. Kakkupohjia leipoessa tykkään aina punnita kananmunat ja tässä kakussa tosiaan tarvitsee 600 g kananmunaa. Kananmunien painoissa on heittoa, joten suosittelen aina punnitsemaan munat kakkupohjaa tehdessä. Hyvin vaahdotettu muna-sokerivaahto kohoaa kauniisti uunissa eikä tulvi vuoan reunan yli.

TRYFFELI-MANSIKKATÄYTEKAKKU | 12–15 henkilölle

Tryffelikermavaahto

  • 6 dl vispikermaa (esim. Flora Vispi 20 %)
  • 400 g (2 pss) Brunbergin tryffeleitä
  • 8 rkl vaniljakreemijauhetta

Pohja

  • 600 g (12 kpl) kananmunaa
  • 420 g (4 ½ dl) sokeria
  • 330 g (6 dl) vehnäjauhoja
  • 90 g (2,25 dl) kaakaojauhetta

Kostutus

  • 5 dl vettä
  • 50 g (0,5 dl) sokeria

Täyte

  • noin litra mansikoita viipaleina
  • mansikkahilloa
  • tryffelikermavaahtoa

Koristelu

  • tuoreita mansikoita
  • (syötäviä) kesän kukkia
  • suklaarouhetta/-koristeita

Valmista tryffelikastike jo edellisenä päivänä tai varmista, että se on jääkylmää ennen vaahdotusta. Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon tryffelit. Sekoita, kunnes tryffelit ovat sulaneet joukkoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin.

Valmista kakkupohja. Voitele 24 cm irtopohjainen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri keskenään paksuksi vaahdoksi, vatkaa noin 15-30 minuuttia. Sekoita keskenään kuivat aineet, siivilöi ne vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti sekaisin. Kaada massa kakkuvuokaan. Paista pohjaa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan ja tasoita pinta tarvittaessa.

Vatkaa jääkylmä tryffelikastike kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljakreemijauhe, joka jämäköittää vaahdon. Viipaloi täytteeksi tulevat tuoreet mansikat.

Valmista kostutusvesi. Lämmitä kattilassa 2 dl vettä ja sulata sokeri veteen. Kaada sokerivesi kulhoon ja lisää 3 dl kylmää vettä. Kostuta kakku sopivan kosteaksi, kaikkea kostutusvettä ei tarvitse käyttää.

Kasaa täytekakku: kostutus – tryffelivaahto – mansikkahillo – mansikkaviipaleet. Muista jättää osa tryffelivaahdosta kakun kuorruttamista varten. Koristele kakku tryffelivaahdolla, mansikoilla, syötävillä kukilla (esim. sarviorvokki, ruiskaunokki tai krassi) ja suklaakoristeilla.