Bullet journal, aika ottaa aika haltuun

Kuten aiemmin kerroin, vaatii työn ja opiskelun yhdistäminen melkoista sumplimista. Viime aikoina se on lisäksi tarkoittanut lyhentyneitä yöunia ja kasvanutta stressiä. Kun DL painaa päälle, töissä ja koulussa.

Kaikkeen tähän on nyt olemassa ratkaisu! Bullet journal eli bujo! 

Bullet Journal

No ei vaan. Ei se ole pidentänyt yöuniani, pikemminkin päinvastoin, koska alkuinnostuksessa vietin sen kanssa yhtänä iltana melko myöhään. 

Mutta mistä siis oikein on kyse? Luin taannoin Hesarin NYT-liitteestä bullet journalista. Silloin en vielä innostunut aiheesta, mutta asia nousi esiin uudestaan muussa yhteydessä, jonka jälkeen se aiheutti minussa akuutin muistikirjanpuutostilan. Eipä aikaakaan, kun löysin itseni Prisman paperitarvikeosastolta muistikirjahyllyä penkomasta. Tokihan minulla oli jo ennestään muistikirja jos toinenkin, mutta kun halusin aloittaa tyhjällä muistikirjalla, koska bujossa on ihan oma systeemi...

Kyseessä on siis muistikirjan, päivyrin ja päiväkirjan risteytys. Kyseisen menetelmän on keksitty Yhdysvalloissa, josta se on viime aikoina levinnyt kulovalkean tavoin ympäri maailmaa.

Bullet Journal Pinterest
Kuva: Pinterest

Pinterest ja Instagram ovat yhtäkkiä pullollaan toinen toistaan kauniimpia bullet journalin sivuja ja ideoita bujon käyttöön.

Bujon voi kuitenkin toteuttaa myös varsin koruttomasti, ei kannata liikaa takertua netistä löytyviin taideteoksiin. Koska se toimii hyvin myös ihan ilman kuvitustakin.

Alkuun pääsee hyvin esim. yllämainitulla Hesarin jutulla tai vaikka näillä ohjeilla. Youtubessa on myös runsaasti videoita aiheesta, laittakaa Google laulamaan :)

bujo sisältö

Oma versioni bujosta on kömpelyydessään lähinnä huvittava, mutta jo viikon käytön jälkeen olen rakastunut siihen. Se on hauska ja luova tapa muistuttaa itseään asioista. Bujo alkaa aina sisällysluettelossa. Siksi tarvitsin uuden, tyhjän muistikirjan :) Sivut täytyy luonnollisesti numeroida, jollei osta valmiiksi sivunumeroitua muistikirjaa.

bujo tulevaisuusloki

Bujossa siirrytään etenemään suuremmista kokonaisuuksista pienempiin. Heti alkuun tulee suunnitelma useammalle kuukaudelle. Siihen voi merkitä ennakkoon tulevat tärkeät tapahtumat, ja ne näkee sitten kätevästi yhdellä silmäyksellä.

kuukausinäkymä

Tulevaisuuslokia seuraa kuukausinäkymä. Parhaiten toimisi kirja, jossa on vähintään 31 riviä sivulla, niin koko kuukausi mahtuisi yhdelle sivulle, ja viereisellä voisi olla "To Do", eli kuukauden tehtävälista. Minun kirjassani tehtävälista on vasta seuraavalla aukeamalla.

Muistettaville asioille, tapahtumille, perheasioille ym. on käytössä erilaiset symbolit. Minulla tapahtumat on palloja ja perheasiat, esim. synttärit sydämiä, DL on herätyskello. Symboleista on olemassa paljon valmiita ehdotuksia, tai sitten voi keksiä ihan omat. Symbolit kannattaa merkitä erikseen sanastoon.

Bujo päiväloki

Kuukausinäkymää seuraa luonnollisesti viikko tai päiväloki. Suoritetut tehtävät kuitataan ruksilla (esim. maanantain Webropol-tunnukset). Sotkut ja kirjoitusvirheet eivät bujossa haittaa :)

Bujo tavoitteet

Omaan bujoonsa voi tietysti keksiä sisältöä ihan vapaasti. Itse tein maaliskuulle tavoitetaulukon, johon voi ruksia suorituksia :) Lisäksi tein tuhlauslokin ja kiitollisuusaukeaman. 

Näin viikon kokemuksella uskallan suositella bujon kokeilemista, jos tykkäät a) tehdä muistilistoja b) pitää päiväkirjaa c) pitää kaikki muistettavat asiat yhdessä paikassa. Ei tämä systeemi tuo yhtään lisätuntia vuorokauteen, mutta ainakin sen parissa saa helposti kulumaan ne muutamat ylimääräiset minuutit, jotka vielä olivat vuorokaudesta vapaana ;)