Etelä-Saimaa puolimaraton, kisaraportti

Huh hellettä. Siinäpä juoksun tunnelmat tältä päivältä.

Tänään juostiin Etelä-Saimaa puolimaraton Lappeenrannassa. Sää oli vuodenaikaan nähden vähintäänkin riittävän lämmin (n. 22 astetta varjossa). Matkaan lähdettiin puolilta päivin, eli saimme juosta kaikkein kuumimpaan aikaan päivästä.

Ennen starttia vielä hyvävoimaisena.

Aamun valmistautuminen jäi minulta vähän puolitiehen. Näköjään sitä tulee vähän huithapeliksi kun muka on jo sen verran kokemusta juoksuista, ettei tarvitse enää niin miettiä tekemisiä. Kyllä tarttee. 

Aamupuurot vetelin napaan siinä kahdeksan pintaan. Matkalla kisapaikalla poikkesin ABC:lla ostamassa yhden (!) pussin geeliä (kyllähän se nyt puolikkaalle riittää...) ja jäätelön (!),vishyä (ainut järkevä ostos) ja yhden välipalapatukan, jonka unohdin syödä (!). Läksin siis matkaan 4 h ennen juoksua syödyn aamupalan ja yhden mehujäätelön voimin. Tosi fiksua.

Kahden kilometrin kohdalla minulle tuli ihan hirveä nälkä! Imaisin geelin huiviin jo ennen ensimmäistä juomapistettä, eli n.5 km kohdalla. Loppumatka mentiinkin sitten veden voimalla... Eka kymppi meni ihan ok aikaan alle tuntiin, toisella kirroksella tuli sitten se kuuluisa noutaja ja hyydyin aivan totaalisesti. Koko matkan vaivasi kova jano ja energiat loppuivat yksinkertaisesti kesken.

Juomapisteitä oli tässä juoksussa tasan 2, toinen n. 5 km (ja 15 km) kohdilla ja toinen maalialueella, eli 10 km kohdilla. Se oli tässä helteessä ihan liian vähän. Olisi pitänyt tajuta ottaa oma vesipullo mukaan. No, en tajunnut. Teki hirveästi mieli pyytää katsojilta ja vastaantulijoilta vettä, aika monella näkyi vesipullo olevan matkassa. Hyvin tarkeni ilmeisesti katsomossakin :)

Juomapisteillä piti sitten juoda kauheasti ja se taas aiheutti sen, että vesi hölskyi ikävästi mahassa. 15 km juomapisteen jälkeen tuli vähän huono olokin ja pelkäsin jossain vaiheessa oksentavani. Onneksi öllötyksen tunne meni ohi kun vesi alkoi imeytyä.

Joo, pääsin siis maaliin kuitenkin. Kello pysähtyi aikaan 2.08.35. Onnistuin tuhraamaan toiseen kierrokseen siis tunnin ja kymmenen minuuttia. 

Etelä-Saimaa puolimaraton maalissa
Maalissa!

No, toisaalta aika oli jotakuinkin sitä, mitä sen kuuluukin olla tällä harjoitusmäärällä. Ainakin tästä kokemuksesta jäi paljon oppia taskuun. Tulipahan samalla myös motivaatiota juoksutreeniin, jotta saisin kelvollisen ajan reilun kuukauden kuluttua juostavassa Helsinki Half Marathonissa, joka on siis seuraava juoksuhaaste.

Muuten tämä Etelä-Saimaa puolikas oli oikein hyvin järjestetty. Katsojiakin oli jonkin verran ja kannustustustakin sai, varsinkin Kestävyyttä Pintakaasulla 24/7 -ryhmäläisten tukijoukko kannusti upeasti kaikkia siinä jossain lentokentän suoran varrelle, heille extrakiitos :)

Oli myös ihana yllätys, kun tätini miehineen poikkesi matkalla Imatralta Helsinkiin kannustamaan, bongasin heidät puolimatkalla ja täti oli myös ensimmäisenä vastassa maalissa. Tätikin juoksee paljon ja on kyllä varsinainen supertäti, siitä joskus myöhemmin lisää.

Ja kiitos tietysti myös siipalle, joka jaksaa kulkea mukana näissä minun juoksuhömpötyksissä ja vei juoksun jälkeen nälkäisen vaimon aasialaisen ravintolan notkuvan noutopöydän herkkuja syömään :) Ei oo muuten enää nälkä!