DETROIT

Nuoret NHL-tähdet Tim ja Nate ovat nuoruutensa ja voimansa tunnossa, lätkä on ollut aina ainoa intohimo heidän elämässään. Heitä ihaillaan ja kannustetaan, Nate nousee miltei jonkinlaiseksi myyttiseksi sankariksi. Mutta elämä voi olla karua, yllättäen Detroitissa jääkiekkoareenalla ottelun aikana tapahtuu onnettomuus, joka vie molemmilta mahdollisuuden omaan elämänhallintaansa.

Katri Lipsonin psykologisesta romaanista (Tammi 2016) aistii jo alkusivuilta, että kirjailija pystyy viemään hallitusti tarinan loppuun asti. Lukija voi luottaa kirjoittajan osaamiseen, vaikka aihe, neliraajahalvaantuminen, voisi helposti johdattaa johonkin nyyhkytarinaan. Liikuttava tämä tarina tietty onkin, mutta Lipson kirjoittaa milteipä ronskisti tuosta miehisestä maailmasta, joukkueen yhteenkuuluvuudesta, ystävyydestä, tähteydestä, yhdessä voittamisen tärkeydestä.

Jääkiekon tilalle Lipson olisi tietysti voinut ottaa jonkun toisenkin kehyksen tarinalle, jossa kahden nuoren miehen niin fyysinen maailma kohtaa tuskallisen iskun, elämänhallinta romahtaa ja ystävyys joutuu katkolle.

Katri Lipson oli Finlandia-palkintoehdokas romaanillaan Kosmonautti (2008).