Emman salainen toive

Mari Kujanpään kirja MInä ja muro sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2009. Emman salainen toive ilmestyi viime vuonna (Otava, 189 sivua).

Viidesluokkalainen Emma, jonka äidillä on huumeongelma, on muuttanut asumaan isovanhempiensa luokse. Hän haaveilee olevansa ihan tavallinen tyttö ilman huolia, asuvansa tavallisessa perheessä, jossa vanhempia ei tarvitse hävetä. Perhe eläisi ihan tavallista ja turvallista elämää. Raha tai ruoka ei olisi ongelma. Mummin ja ukin naapuritaloon muuttaa uusi perhe, johon Emma tutustuu ja saa perheen lapsista uusia ystäviä. Mutta ystävystyminen ei ole helppoa kun oma itsetunto on nollissa.

Mari Kujanpään teksteihin ja henkilöhahmoihin on pienen lukijan helppo samaistua. Teksti etenee rauhallisesti ja avaa päähenkilön mietteitä, tapahtumat eivät ole niin tärkeitä kuin tuntemukset ja ajatukset. Huonot elämän eväät saanut tyttö pystyy välittävien läheisten avulla pönkittämään itsetuntoaan ja pikkuhiljaa avautumaan ongelmistaan, suruistaan ja toiveistaan muille. Tätä kirjaa voisi suositella vitos-kutosluokkalaisille. Aihe on vaikea mutta kuitenkin kirja on positiivinen ja rohkaiseva, kirjan lopun tyttö on jo ihan toisenoloinen kuin kirjan alun Emma, joka ahdistuu jo toisten läsnäolosta.

"Hiljaisuudessa tuli helposti säikyksi. Hän meni omaan huoneeseensa, teki läksyt ja pesi kädet. Sen jälkeen hän katseli mitä voisi siivota.Keittiö oli siisti, mutta vessan peilissä näkyi hammastahnaroiskeita. Emma jynssäsi peilin puhtaaksi ja meni kuorimaan perunoita.Hän pesi kädet taas huolellisesti, varmuuden vuoksi kaksi kertaa."

Hyvää ja turvallista loppukesää kaikille koulunsa aloittaneille.