Epätavallinen lukija

Kuningatar Elisabet käy kyökin puoleisella ovella ja pistäytyy pihalla seisovassa kirjastoautossa. Tästä alkaa hänen kiinnostuksensa ja vähitellen hullaantumisensa kirjoihin, joita hän ahmii loputtomasti. Oppaana kirjojen maailmaan hänellä on aluksi Norman, palatsin keittiössä työskentelevä punatukkainen nuori mies.

Lukeminen vie aikaa edustustehtäviltä, jotka alkavat olla kuningattarelle pakkopullaa.Pääministeri ja palatsin henkilökunta hämmentyvät tästä uudesta harrastuksesta, sillä tavanomaisen hölynpölyn sijaan kuningatar kyselee alamaisiltaan mitä kiinnostavaa he ovat viime aikoina lukeneet.

Kirjat tuottavat suurta nautintoa. "Voiko olla suurempaa iloa" kuningatar uskoutui naapurilleen Kanadan ulkomaankauppaministerille,"kuin törmätä kirjailijaan, jonka teoksista pitää, ja sitten huomata ettei hän ole kirjoittanut vain yhtä tai kahta kirjaa vaan yli kymmenen?"

Alan Bennett on kirjoittanut ohuen, hellyttävän hauskan kirjan lukemisen ilosta ja vaikutuksesta (Basam Books Oy, 2008). Tämän ehtii hyvin kiireinenkin matkamies lukea esim. junassa Helsinki - Kouvola välillä.