HILJAISUUS

Pääsiäinen mökillä tuntuu aina hyvältä vaikka aurinko vain vilahtelisi pilvien lomassa. Pääsiäisen merkitys ei kaikille ole niin voimakkaasti uskontoon liittyvä vaikka onkin kirkkovuoden tärkein juhla. Hiljentymiseen kaikilla on ehkä enemmän aikaa ja mahdollisuuksia, voi muistella läheisiä ihmisiä, joita enää tavoittaa vain ajatusten kautta.

Laila Hirvisaari on kirjoittanut monia historiallisia romaanisarjoja, jotka liittyvät kaakon kaupunkeihin, Viipuriin, Haminaan, Lappeenrantaan ja Imatraan.Hänen kirjansa Hiljaisuus (Otava 2016) on kuitenkin erilainen kirja, paitsi sivujen määrien suhteen niin myös sisällöltään. Se kuvaa pienen Inga tytön elämää itäsuomalaisessa maalaiskylässä 

Sota on loppunut mutta Inga on muuttunut puhumattomaksi sodan aiheuttaman trauman takia. Älykkään tytön opettaja ei ymmärrä puhumattomuutta ja koko koulunkäynnistä tulee pelkkää kärsimystä, pelkoa ja ahdistusta.

"Eniten häntä kiehtoo kirja nimeltä Ne avaruuden valtavan ihmeelliset näkymät. Se kertoo maailmankaikkeudesta ja avaruuden ihmeistä. Ne näkymät ovat aina hiljaa. Auringosta ei tule ääntäkään. Kuu ja tähdet ovat yhtä suurta hiljaisuutta. Ne ovat suurimmat ja merkittävimmät asiat, joita voi silmillä nähdä. Ne ovat vain olemassa, ei muuta. Mutta samalla ne jollakin tavalla auttavat häntä ymmärtämään, että hän on osa koko Suurta Hiljaisutta, ja Hiljaisuus on osa häntä. Hänellä ei ole yhtään ystävää, jolle kertoisi ajatuksisitaan".

Hyvää pääsiäisviikkoa tähtilukijoille