Humiseva harju

Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa oli 2013 Emily Brontën romaaniin pohjaava näytelmä Humiseva harju Hienoa uskallusta tarttua tuohon teokseen. Alkuperäinen teos Wuthering Heights ilmestyi Englannissa 1847. Otavan 2016 ilmestyneen painoksen suomennos on Juhani Lindholmin, samoin saatesanat.

Todellisiin klassikoihin, mestariteoksiin, voi palata aina uudelleen, niistä voi saada aina uudenlaisia tulkintoja, ja niiden sisältö säilyy ajankohtaisena ja elävänä.Brontën romaanissa onkin näytelmällisyyttä, hahmot ovat miltei karikatyyreja, joiden välille syntyy jännitteitä ja tunteita, joita ei kyetä purkamaan hallitusti, joten draama on valmis.

Taloudenhoitaja Nelly vaikuttaa ainoalta selväjärkiseltä hahmolta kirjassa, Nelly kertookin tarinan Humisevan harjun ja Rastaslaakson asukkaista tarkkanäköisin silmin. Avioliitot säätyjen yli olivat sopimattomia, taloudellinen turva ja yhteinen etu olivat onnellista elämää tärkeämmät. Romaanista löytyy alkoholisti, psykopaatti, perheväkivaltaa, intohimoja kyllä, mutta tuskin romanttista rakkautta. Tapahtumat sijoittuvat vain näihin kahteen kartanoon, moni asia jää paljastumatta, arvoituksellisuus lisää romaanin kiinnostavuutta.

Kaikki kolme Brontën sisarusta olivat ja ovat yhä hienoja kirjailijoita, maailmankirjallisuuden klassikoita. Emily Brontë kirjoitti myös  runoja 

Runoyhdistys Nihil Interit on julistanut kilpailun, jossa etsitään uutta digitaalista runoteosta. Valmiit kilpailutyöt lähetetään 15.3.2017 mennessä osoitteeseen tiedotusnihil@gmail.com. Teoksen pitäisi olla yhteensopiva yleisimpien käyttöjärjestelmien kanssa, se voi olla myös mobiilisovellus