Hyvän olon JÄÄTELÖKIRJA

Ruokavierailla voi joskus olla erilaisia allergioita tai muita ongelmia ruuan kanssa, mikä tekee tarjoilusta haastavan. Virpi Mikkonen ja Tuulia Talvio ovat tehneet herkullisen Hyvän olon jäätelökirjan (2016, julkaistu myös englanniksi nimellä N'Ice Cream), josta voi saada vinkkejä ja mainioita reseptejä jälkiruokaongelmiin.

Kirjan reseptit on jaoteltu kermaisiin jäätelöihin, pikajätskeihin, mehujäihin ja sorbetteihin sekä pirtelöihin ja jäätelökakkuihin ja -kekseihin. Lopussa on vielä ohjeita erilaisiin lisukkeisiin tarjottavaksi varsinaisen herkun keralla.

Alussa on hyvisjäätelöiden raaka-aineiden esittelyä; kookosmaito ja muut kasvipohjaiset maitojuomat, usein pakastetut banaanit tai avokado, makeuttajissa sokerin tilalla ovat hunaja, kookos- tai vaahterasiirappi, marjat ja hedelmät, myös kuivattuina.

Mausteina ohjeissa on usein kaakao, lakritsi, yrtit ja tietysti vanilja tai kardemumma ja kaneli. Rasvoina on ehkä kookosrasva tai -öljy ja erilaiset pähkinä- tai siemenvoit.

Jäätelökone on hyvä väline, muttei pakollinen, sillä kirjassa esitellään pikajäätelömenetelmä ja blendaa ja pakasta -menetelmä sekä jääpalamenetelmä, joilla pärjää. Tässä on

Superhelppo mansikkapirtelö

1 tlk (400 ml) täysrasvaista kookosmaitoa, 2 dl kotimaimaisia pakastemansikoita, 1 tl vaniljauutetta. Lisää ainekset tehosekoittimeen, sekoita tasaiseksi, tarjoa laseista.

Kirjavinkkarin lempparijäde on rommirusina, myös kermalla ja sokerilla