Hyvien ihmisten juhla

John Steinbeckin kirjoja on luettu myös kouluissa monina vuosikymmeninä, useille ovat tuttuja teoksia Helmi, Hiiriä ja ihmisiä tai Vihan hedelmät ja ne ovat kestäneet hyvin aikaa.

Cannery Row (Hyvien ihmisten juhla) ilmestyi Yhdysvalloissa 1945 ja se suomennettiin 1951. Tuo lukemani Tammen keltainen pokkari -sarjan kirja vuodelta 2011 on jo 11. painos, Jouko Linturin suomentama. Steinbeck syntyi 1902 ja hän on kirjoissaan kuvannut amerikkalaista yhteiskuntaa, usein köyhiä ihmisiä ja muutenkin enemmän elämän laitapuolen kulkijoita.

Hyvien ihmisten juhlaa vietetään Kaliforniassa, Montereyssä.Cannery Row;lla sijaitsee Lee Tshongin uskomaton sekatavarakauppa, josta voi saada kaiken tarvitsemansa, siis jos on tarpeeksi senttejä. Lee Tshong on tärkeä henkilö, niin on myös pienikokoinen tohtori, joka työskentelee Lännen Biologisessa Laboratoriossa. Häntä arvostavat kaikki paikalliset asukkaat, jotka päättävät järjestää tohtorille yllätysjuhlat tätä ilahduttaakseen, ja juhlathan ovat aina paikallaan...

Kirja on hauska, kieli runsasta, suorastaan rönsyilevän kuvailevaa.Teos muistuttaa siitä, että ilon ja onnen voi saada aika pienestä aikaan.

Ylen Elävän arkiston kätköistä löytyy haastattelupätkä, joka on tehty vuonna 1963, kirjailijan vieraillessa Suomessa. Siinä Steinbeck kertoo ajatuksiaan mm siitä, mikä on kirjailijan yhteiskunnallinen vastuu. Edellisenä vuonna hän oli saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon