Idän ympäriajo ja Akvarelleja Engelin kaupungista

Runoilija napsauttaa uuden vaihteen päälle, kehä ykkönen jylisee taustalla "nyt mennään tiheikköjen läpi, sitten taas aukealle, auringonkilon läikkeeseen, siitä romujen sekaan".

Idän ympäriajo (Aviador 2016) on Jukka Koskelaisen kuudes runoteos, siinä käydään myös menneisyydessä, viime vuosituhannen puolella, samalla kun kolutaan Myllypuron, Vartiokylän, Puotilan salaisia paikkoja, siellä missä luonto on vielä voimissaan. "Aina voi palata. Aina voi antaa lampun palaa, ritistä, käydä sydämeen asti. Karsta, se pitää muistaa kantaa aamulla ulos, viskata sinne missä villiruoho lepattaa."

Toinen runoilija, Jukka Viikilä, on kirjoittanut esikoisromaaninsa myös Helsingistä, kirjallaan hän voitti Finlandia-palkinnon (Akvarelleja Engelin kaupungista, Gummerus 2016).

Viikilän romaanissa eletään vuosia 1816 - 1840, jolloin kaupunkia rakennetaan saksalaisen Johan Carl Ludvig Engelin ja August Ehrenströmin suunnitelmien mukaan. Engel kulkee kaupungissa, hänellä on monta työtä samanaikaisesti suunnitteilla. Hän piirtää, rakentaa kaupunkia, kasarmeja, kirkkoa.

Tässä kirjassa kaikki on kaunista, teksti on runollista, myös Jenni Noposen suunnittelema kansi on tavattoman kaunis, kuten Helsingin keskustakin on kaunis kävellä, katsella, yhä vielä.

Blogin kuva on mökkikaverin ottama, hänen kuviaan löytyy lisää karikuvat blogista.

Kuka ehtii ensin?