In the Sea there are Crocodiles

Fabio Geda on julkaissut italiankielisen Nel mare ci sono i cocodrilli teoksen vuonna 2010 ja se on ilmestynyt englanniksi 2011. Kirja on myös suomennettu.

Kirjan alussa on kartta, johon on merkitty reitti, jota pitkin 10-vuotias Enaiat aloittaa viiden vuoden ajelehtimisen kohti Eurooppaa. Koska talebanit kohtelevat kaltoin paikallisia hazaraheimoon kuuluvia, Enaiatin äiti vie poikansa Afganistanista Pakistaniin (turvaan?) ja jättää lapsensa selviytymään yksin. Monien vaiheiden jälkeen Enaiat lopulta päätyy Italiaan, Torinoon ja kotiutuu sinne.

En tiedä onko tämä tyypillinen tarina pakolaisille, koska kaikilla on kuiten juuri se oma tarinansa ja ne, jotka pääsevät vaikkapa Torinoon asti ovat aikamoisia elämänkoulun käyneitä selviytyjiä. Matkan varrella on suuria riskejä ja vaaroja, matkarahat Enaiat hankkii pimeillä töillä ja lopussa hyväntahtoisilta eurooppalaisilta, joilla on varaa auttaa pakolaisia.

Tapahtumat sijoittuvat 2000-luvun alkuvuosiin, mutta varmaan ihmissalakuljetus, laittomien siirtolaisten työskenteleminen esim. rakennuksilla läpikulkumaissa tai viranomaisten lahjominen on samankaltaista tälläkin hetkellä. Erittäin kiinnostava kirja, Aasian suunnalta on tulijoita länteen suurin joukoin, ei ihme, että he ovat nyt jumissa Euroopan porteilla, ja jotkut ovat osanneet kääriä tästäkin suuret rahat.