Kaukana jossain onnenmaa

Johanna Venhon romaanissa (Kaukana jossain onnenmaa, WSOY 2015) on teemana onni, onnellisuus, sitä etsivät kirjan päähenkilöt, onnellisuustutkija Otto ja äitinsä Kaarina, mutta myös muut henkilöhahmot, kuten Eloisa, Oton Tampereelle muuttanut vaimo, jonka tärkein onnenlähde on työn tekeminen useiden kotiäitivuosien jälkeen.

Myös Kaarinan ystävätär Sirkka on löytänyt oman onnensa perustan; lapset ja avioliitto, hänelle riittää ne. Oton ystävä vuosien takaa, Joanna, kirjoittaa runoja, hänen mielestään moni asia elämästä on muunnettua totuutta, tarkoitushakoisuutta, mutta runoilla voi puhua totta.

Otto itse on psykologi, onnellisuustutkija, joka etsii onnen syvintä olemusta teorioiden kautta. Onko osalla ihmisistä syntymäapeat geenit?

Johanna Venho on runoilija, siksi ehkä hänen teksteissään ei ole mitään turhaa. teksti on helppolukuista, mutta täynnä tunhnelmaa. Myös edellinen romaani Syntysanat kuvasi muutosta, sen syitä ja vaikutuksia. Jokainen löytää onnen omalla tavallaan. 

Kirjassa Kaarinan, 59 v. kohdalla onnen etsintä on kaikkein konkreettisinta hänen lähtiessään toiseen maahan, toiseen maanosaan aloittaakseen uuden elämän.