Kevyt liha

Riikka Ala-Harjan romaanissa Kevyt liha (Like 2015) on vahva naisnäkökulma, mutta se ei tunge esiin julistuksena vaan kertojaminän ajatuksissa ja arjessa. Päähenkilö on keski-ikäinen kuntosalilla rehkivä eronnut nainen, joka, kohdatessaan nuoruudenrakastettunsa, joutuu miettimään mitä hän haluaa miessuhteeltaan, kuinka hallita omaa elämäänsä. Hänellähän on jo kaikki, ennen kaikkea lapsi, työ, koti, paljon asioita, joita voi hoitaa oman mielensä mukaan. 

Kahdesti Finlandia-palkintoehdokkaana ollut Ala-Harja kirjoittaa hyvin, myös dialogi tekstissä on luontevaa. Hän sanoo asiat suoraan, teeskentelemättä. Moni voi samaistua päähenkilön elämään ja valintoihin. Mikä on paras tapa kahden aikuisen ihmisen järjestää yhteinen osa elämäänsä? Onko pakko asua yhdessä? Mitä kukin suhteelta haluaa? Kuinka itsekäs voi suhteessa olla? Kuinka rehellinen pitää tai saa olla itseään ja toista kohtaan?

Kirjailija asui pitkään Ranskassa ja hänen Ranskaan sijoittuva romaaninsa Maihinnousu oli oikein hyvä, tässäkin kirjassa hän on onnistunut. Asia on painavaa, teksti kevyttä