KOTI Provencessa

Pirkko Koskenkylän kirja Koti Provencessa (Airut kustannus 2016) ei ole romaani eikä tietokirjakaan, lähinnä se on monipuolinen matkakirja, mutta ennen kaikkea kahden sisukkaan suomalaisen tarina kodin etsinnästä ja sen rakentamisesta Ranskan Rivieralle.

Itse en moiseen hommaan ryhtyisi edes Suomessa, saati sitten vieraassa maassa ja kulttuurissa, jossa rakennustavat ja lupakäytännöt ovat erilaiset. Nämä kodinrakentajat eivät ole enää ihan nuoria,mutta heiltä ei puutu rohkeutta eikä taitoa ottaa homma haltuun. Tiesittekö, että Ranskassa ikkunaluukut eli voleet kuuluvat tietysti paikalliseen arkkitehtuuriin, mutta ne vaaditaan myös kotivakuutuksen takia turvallisuustekijänä.

Pirkko Koskenkylä kuvaa suurta rakennusprojektia, mutta rakentamisen lisäksi hän kertoo myös Bergamonin paikallisesta kyläkulttuurista, historiasta, torielämästä ja kirjan lopussa on vielä herkullisia ruokareseptejä Provencen alueen ruokalajeista.. Kirjoittaja tietää paljon myös alueen viineistä.

Vaikka oma mökkipaikka on minulle tärkeä ja rakas, voisin kuvitella myös lähteväni makumatkalle Provenceen, sen ruokakulttuurin ja luonnonkauneuden vuoksi. Merenelävät, juustot, auringon kypsyttämät tomaatit, yrtit ja hedelmät houkuttavat, ja lämpö.

Mökkimetsän alppiruusut