LUKEMISTA LAITURILLE

Uutuuskirjoihin voi olla pitkiä varausjonoja, mutta aina voi metsästää kesälukemista vanhemmista julkaisuista. Klassikot ovat usein kestäneet aikaa ihmeen hyvin.

Ranskalaisen Georges Simenonin Maigret-kirjoja on kymmenittäin ja jos kaikkia ei löydy suomeksi, niin voi tarttua vaikka englanninkieliseen painokseen. Maigret ja penkillä istuskelija/Maigret and the Man on the Bench ilmestyi ranskaksi vuonna 1953. Kirjan alussa löytyy ruumis, puukotettu uhri tunnistetaan, mutta hänen kenkiään ei. Vaimon mukaan mies ei olisi ikimaailmassa laittanut jalkaansa vihertävänkeltaisia muodikkaita kenkiä (goose-poo shoes).

Mutta kengät lopulta johtavat komisario Maigret'n oikeille jäljille. Olihan hän joskus itsekin haaveillut samanlaisista, vapautta symboloivista kengistä. Madame Maigret oli kuitenkin ne haaveet torpannut.

Laiturille kannattaa varata myös itselle mieluisaa juomaa tunnelman kohottajaksi, sillä näissä Maigret-dekkareissa käytetään uskomattomia määriä viiniä, armanjakkia ja olutta, sekä roistot että poliisit. Lisäksi komisario on armoton piipunpolttaja. Luin kirjasta Penguin Classics -sarjan version vuodelta 2017, jonka on englanniksi kääntänyt David Watson.

Suomalaisen jännityskirjallisuuden klassikkoja edustaa hyvin äskeittäin kuolleen Eeva Tenhusen kirjat esim Kuolema savolaiseen tapaan tai Kuolema sukupuussa.

Voi ei, kukassani on muurahainen