Maailman paras keittokirja

Kun ajalee kauniina syyspäivänä Kouvolasta Elimäen kautta etelää kohti, näkee kauniit oljenkeltaiset tai syvän kullankeltaiset pellot, siellä täällä vielä aivan tuoreenvihreät laikut ja talojen saarekkeet. Aivan varmasti näillä pelloilla kasvaa hyvää, maailman parasta lähiruokaa.

Blogin otsikko ei ole omani vaan se on  Henrik Ennartin ja Niklas Ekstedtin kirjoittaman keittokirjan nimi (Atena 2016).Tämän ruokakirjan lähtökohtana on se arkiruoka, jota ihmiset syövät alueilla, joilla asukkaat elävät pisimpään terveinä. Puhutaan sinisistä alueista (blue zones).

Kirjassa on ruokaohjeita näiltä sinisiltä  alueilta Italiasta, Kreikasta, Japanista, Keski-Amerikasta sekä Ruotsista, Smoolannista. Smoolanti oli aikanaan omavaraistalous, jossa oli käytettävä kaikki luonnon antimet: riista, kalat, marjat ja sienet.Vanhoja reseptejä käytetään siellä edelleen, mutta niitä on täydennetty uusilla ruokalajeilla.

Kirjan reseptit ovat selkeitä ja useimmiten melko yksinkertaisia. Sardinialainen mozzarella-tomaattisalaatti, ah, kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä.

Tässä kiehuu kirjavinkkarin oma lihakeitto