Maasta Kuuhun ja Kuun ympäri

Ranskalainen Jules Verne (1828 -1905) julkaisi ensimmäisen osan avaruusmatkakirjastaan Maasta Kuuhun vuonna 1865 ja jälkimmäisen osan Kuun ympäri vuonna 1870. Tieteiskirjallisuutta edustavan kirjan aihe, matka kuuhun on klassinen. Vernen mielikuvitus ja ennakkoluulottomuus tulee hyvin esiin hänen kirjoissaan. Hän pystyi kuvittelemaan atomisukellusveneen, näköpuhelimen, radion ja auton kuin myös sähkövalon jo paljon ennenkuin ne oikeasti keksittiin.

Autour de la Lune kirjan (suomentanut Edwin Hagfors, Ex libris 1970) tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeiseen aikaan,Baltimoren Tykkikerhon sotilasvaistot ovat voimissaan, ampuma-aseiden valmistuksessa kilpaillaan, mietittiin jopa sotaa Englantia tai Meksikoa vastaaan. Mutta lopulta päätettiin laukaista "luoti" kuuhun.

Tarvittiin paljon ruutia, rautaa ja lisäksi rahaa, jotta kuumatka voitaisiin toteuttaa Tykkikerhon puheenjohtajan Impey Barbicanen johdolla. Florida ja Texas kilpailivat kiivasti laukaisualustan sijaintipaikasta. Koska kyseessä oli valtaisa hanke, rahaa saatiin myös muualta, useimmat Euroopan maat osallistuivat rahoitukseen omalla tyylillään. Rahapulassa oleva Italia onnistui hankkimaan rahoituksen kääntämällä nurin lastensa taskut, Hollanti maksoi käteisellä, koska sai viiden prosentin käteisalennuksen, Turkki osallistui painostuksen alla, ainoastaan Englanti kieltäytyi maksamasta.

Innostus oli niin valtava, ettei mitään vastustavia mielipiteitä sallittu .Eräs teatteriseurue esitti Shakespearen näytelmää Paljon melua tyhjästä, mutta se koettiin provokaationa avaruusmatkaa vastaan, teatteriin hyökättiin ja se tuhottiin, joten näytelmäksi vaihdettiin saman tekijän Kuten haluatte näytelmä.

Kiitos kirjavinkistä tuntemattomalle rouvalle, jonka tapasin työssä. Seuraavaa superkuuta (2.1.2018) odotellessa.