Martta Wendelin

Tietokirjailija Jatta von Konow on tehnyt kattavan kirjan piirtäjästä ja maalarista Martta Wendelinistä (Martta Wendelin; taide ja työ, Wsoy 2003). Erityisesti kirjojen kuvittajana tunnettu taiteilija oli myös taitava taidemaalari.

Martta Maria Wendelin syntyi Kotkassa, Karhulassa, 23. marraskuuta vuonna 1893. Martan äidin, Idan perhe asui Sippolassa (nyk. Kouvola).Ilmeisesti jo varhain Martan taiteellisuus ja piirtäjän lahjat olivat ilmeiset.

Kotkassa opettaja Toini Nyström ehdotti Martalle piirustuksenopettajan uraa ja hän aloittikin opiskelun Helsingin yliopistossa. Häntä ohjasivat ja opettivat mm taiteilija Eero Järnefelt ja myöhemmin Porvoossa itse Akseli Gallen-Kallela.

Teoksen päiväkirjakatkelmat elävöittävät ajankuvaa ja tuovat taiteilijan persoonan lähelle lukijaa ja runsas kuvitus tuo esiin sen miten tavattoman herkkää ja kaunista taiteilijan kädenjälki on. Wendelin hallitsi sekä muotokuva- että maisemamaalauksen.

Hänen ammattitaidostaan kertoo myös eri tekniikoiden hallinta, öljyvärit, vesivärit, pastelli. Ensimmäisessä näyttelyssä vuonna 1925 hänellä oli esillä kaksikymmentä akvarellia.