Merkintöjä Korsikasta

Kirjailija W. G. Sebald syntyi Saksassa 1944, mutta muutti jo 1970 pysyvästi Englantiin. Hän kuoli 2001. Merkintöjä Korsikasta kirja ilmestyi Tammen Keltainen kirjasto -sarjassa 2016. Sen on suomentanut Oili Suominen. Kirja on todellakin täynnä merkintöjä, paitsi Korsikasta, niin elämästä ja kummallisesta maailmanmenosta ennen ja nyt.

Kirja koostuu neljästä tekstistä. Ensimmäinen on Pieni retki Ajaccioon. Kertoja viettää lomaa Korsikan saarella ja tutustuu Napoleonin kotikaupunkiin, käy museoissa ja ja miettii kuinka Napoleon-myytti on synnyttänyt ison joukon ihmeellisiä tarinoita ja sitä, ettemme voi etukäteen tietää historiankulkua, joka ei todellakaan etene minkään logiikan säännön mukaan. Jälkikäteenkin on vaikea hahmottaa, kuinka näin pääsi käymään, mikä olikaan tapahtumien kulku?

Sebald kertoo myös Korsikan valtavista metsistä, joita oli vielä 1876, kun esimerkiksi englantilainen maisemamaalari Edward Lear matkusteli saarella. Nyt niitä metsiä ei ole. Vaikka runsas riistakanta on tuhottu, metsästetään Korsikalla vielä innokkaasti syksyisin. Kirjailija miettii metsästyksen olemusta, eläinten tappamista ja ihmisen väkivaltaa.

Kirja on lähinnä esseekokoelma, hieno, tunnelmallinen kirja. Muita Sebaldin suomennettuja kirjoja ovat esimerkiksi Saturnuksen renkaat (2010) ja Ilmasota ja kirjallisuus (2014).