Muistin piinaamat

Arnaldur Indridason on varmaankin tunnetuin islantilainen rikoskirjailija. Muistin piinaamat (Blue Moon 2016) kirjassa on päähenkilönä jälleen sympaattinen Erlendur, joka siirryttyään järjestyspoliisista rikospoliisiin, tutkii yhdessä esimiehensä Marion Briemin kanssa lentomekaanikon kuolemaa.

Eletään 1970-luvun loppua, tutkinta ulottuu myös amerikkalaiseen sotilaslentotukikohtaan Keflaviikkiin, josta valuu pimeille markkinoille tupakkaa, alkoholia ja huumeita. Kaikkia ei lentotukikohta miellytä, epäilyksiä herättävät tuntemattomat rahtikoneet ja niiden lasti, mutta suurvallan varpaille on vaikea astua.

Samaan aikaan Erlendur tutkii myös 1950-luvulla tapahtunutta katoamista. Dagbjört -niminen nuori tyttö katosi matkallaan kouluun. Monet muistavat tytön, vaikka ensin kieltävät muistavansa. Katoamistapaukset ovat Erlendurille henkilökohtaisesti tärkeitä ja hän jatkaa sinnikkäästi tutkintaa.

Arnaldurin kirjat muistuttavat ehkä suomalaisista rikosromaaneista eniten Matti Yrjänä Joensuun dekkareita. Niissäkin kuvataa yhteiskuntaa koruttoman realistisesti.