MUNA

Sanna Mansikkamäki ja Pia Inberg ovat tehneet mielenkiintoisen ruokakirjan kananmunasta ja sen käytöstä (Readme.fi 2017).

Suomessa on noin 320 kanatilaa, yhteensä 3,75 miljoonaa kanaa, jotka tuottavat vuodessa yli 71 miljoonaa kiloa kananmunia.Siitä viennin osuus on 19 %, Suomessa käytetään suomalaisia munia. Ne voivat olla luomumunia, ulkokananmunia, lattiakananmunia tai virikehäkkimunia. Näin kerrotaan kirjan tieto-osiossa.

Terveyshyödyt luetellaan myös. C-vitamiinia ei löydy, mutta kylläkin A, E D, B12, B2 vitamiineja, samoin foolihappoa, niasiinia, seleeniä, jodia, sinkkiä ja fosforia (myös pieni määrä luteiinia).

300-sivuiseen kirjaan mahtuu ruokaohjeita runsaasti; aamiaisruoat, pääruoat, leipä- ja välipalavinkkejä, myös kastikkeita ja lisukkeita ja lopuksi jälkiruokia ja makeita leipomuksia.

Keitetty kananmuna voidaan keittää monella eri tavalla ja myös kuoria monella tavalla esim: liikuta munaa pöytää vasten pyörittämällä, kuori säröilee ja se on helppo kuoria.

Itse pidän etenkin paistetusta kananmunasta eri tavoin maustettuna, vaikkapa tuoreilla yrteillä. Helppoa ja hyvää, terveellistä ruokaa.

Kirjavinkkarin munakkaassa on tuoreita torvisieniä ja yrttejä, lisukkeena puolukkaa ja porkkanoita