Nainen parvekkeella

Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen ovat yhdessä kirjoittaneet jännittävän romaanin arvoituksellisesta taulusta (Bazar 2016). Kirjan saatesanoissa tekijät kiittävät Anna Kortelaista, joka on taidehistorioitsija ja tehnyt useita kirjoja, myös taidemaalari Albert Edelfeltistä, jonka maalaama taulu on kirjan aiheena.

Kirjaa voi ehkä sanoa rikosromaaniksi, mutta dekkari se ei ole. Teoksen rakenne on mielenkiintoinen. Juoni kulkee useammassa aikatasossa ja juonta kuljetetaan usein eteenpäin kirjeiden avulla. Jännitys kirjassa säilyy loppuun asti, sillä Nainen parvekkeella taulusta on kiinnostunut moni henkilö päähenkilön Salome Virran lisäksi. Salomen tarkoitus on ohjata taulusta kertova dokumentti, siksi hän etsii maalausta. Onneksi tässä ei ole juurikaan väkivaltaa, ei myöskään liikaa lempeä.

Jännittävän juonen, taiteenharrastajien, taidevarkauksien ja taideväärennösten maailman lisäksi kirjan takaumissa on kiinnostavaa ajankuvaa 1880-luvun Pariisista, jossa Edelfelt opiskeli ja työskenteli. Minulle Eppu Nuotio on tuttu lähinnä ihanista lastenrunoistaan, mutta hän on tehnyt lastenkirjojen ja aikuisten romaanien lisäksi myös tv-sarjoja ja näytelmiä. Pirkko Soininen on ammatiltaan toimittaja.