Pähkinänkuori

Ian McEwan, vuonna 1948 syntynyt englantilainen kirjailija, on monesti palkittu ja erittäin arvostettu kirjoittaja. Joistain McEwanin teoksista on tehty elokuvaversioita. Juhani Lindholm on suomentanut hänen uuden romaaninsa Pähkinänkuori (Otava 2017).

Kirja on oikein hyvää, ei liian jännittävää mutta ajatuksia herättävää, lomalukemista mökille, jossa nyt aurinkoisella säällä lentelee päiväperhosia, joukossa isokokoinen haapaperhonen ja pari pientä sinisiipeä Ne eivät välttämättä ole paatsamasinisiipiä, mutta yhtä kauniita kuin tuo Suomen kansallisperhoseksi valittu kaunotar.

Kirjan kertojana on syntymätön lapsi, joka joutuu kohdusta käsin seuraamaan äitinsä ja tämän rakastajan ikäviä tekemisiä kommentoiden niitä viisaasti. Psykologiseen jännityskirjallisuuteen luokiteltu teos ei missään nimessä ole dekkari vaan pohjautuu aiheeltaan Shakespearen Hamlet-näytelmään. Kauhistunut lapsi ei tiedä pitäisikö hänen rakastaa vai vihata äitiään?

Klassinen tarina aviorikoksesta, petoksesta ja murhasta on siirretty nykyaikaan ja se tuo lukijansa seuraamaan erikoisesta näkökulmasta suurta petosta. Teoksen näytelmällisyyttä lisää se, että tapahtumat sijoittuvat vanhaan huonokuntoiseen arvotaloon Lontoossa, talollakin on tarinassa tärkeä osa.

Kaunis sinisiipi mökin pihassa