PILATUS

Asko Sahlberg asuu Ruotsissa, jonne muutti kolmikymppisenä. Taitava kirjoittaja on kahminut useita Finlandia-palkintoehdokkuuksia

Pilatus romaani (Like 2016) sijoittuu ajallisesti antiikin ajan Roomaan ja tapahtumapaikkoina on mm Juudea, Rooma ja Capri. Päähenkilönä on Pontius Pilatus, Juudean prefekti, jonka kohtalo kietoutuu Rooman keisareihin ja sen ylimystöön ja toisaalta juutalaisiin ja Jeesukseen. Samoja henkilöitä on myös aiemmin ilmestyneessä Herodes romaanissa (WSOY 2013).

Kirja on tietysti historiallinen romaani, mutta sen teemoja ovat juonittelu vallasta, poliittisen epävakaisuuden kuvaaminen, uskonnollinen vaino varhaiskristilliseen aikaan eli aika samoja teemoja kuin meidän aikanamme.

Keisari Tiberiuksen lähipiiri taistelee vallasta, kun keisari itse on vetäytynyt Caprin saarelle kasvattamaan kurkkuja. Rooma on täynnä juonittelijoita, kuka vain voi kuolla myrkkyyn tai miekkaan, huhut ja panettelu voivat määrätä elämää enemmän kuin ihmisen teot.

Sahlberg on lukenut hyvin historiankirjansa ja antaa omanlaisensa tulkinnan historiallisesta tapahtumista. Tämä kirja voisi olla hyvää pääsiäislukemista ja koska siihen on vielä aikaa, ensin ehtii lukea mahtavan Herodes romaanin, jonka päähenkilöt ovat Herodes Antipas ja Johannes Kastaja.

Roomassa voi törmätä historiaan joka kadunkulmassa