Postilento etelään

Antoine de Saint-Exupéryn Postilento etelään -kirjan ranskankielinen alkuperäisteos julkaistiin 1929 ja suomennos nyt 2017 (Koala, kääntäjä on Pertti Jokinen). Kirjailija syntyi 1900 ja kuoli heinäkuun lopulla 1944. Hänet tunnetaan parhaiten Pikku prinssi -teoksestaan.

De Saint-Exupéry opiskeli mm arkkitehtuuria, asepalveluksen aikana hän sai lentolupakirjan ja hänestä tuli myöhemmin lentopostin pioneereja. Toisen maailmansodan aikana hän työskenteli sotilastiedustelulentäjänä. Paul Webster on kirjoittanut hienon elämäkerran Antoine de Saint-Exupéry - Pikku prinssin elämä (Koala 2002).

Romaanin päähenkilö Jacques Bernis katsoo maailmaa yläilmoista, 3000 metrin korkeudesta; talot, kanavat, tiet, ruudutettu maailma edustaa paikallaan pysyvää onnellisuutta. Hänen oma lentäjänelämänsä on täynnä vaaroja ja riskinottamista.Jacques rakastaa Genevièveä, joka kuitenkin on kasvanut kiinni turvallisen elämän rakenteisiin, esineisiin ympärillään. Kuinka Jacques voisi tuon turvan tarjota?

Pieni kirja rakkaudesta, surusta, ystävyydestä, lentämisestä, yksinäisyydestä ja irrallisuudesta, vaaroista.

Päivän liikuttava uutinen oli se, että kirjallisuuden professori Maija Lehtonen, joka oli perehtynyt erityisesti ranskankieliseen kirjallisuuteen, oli tehnyt testamentissaan suurlahjoituksen Helsingin yliopistolle, erityisesti humanistiseen tutkimukseen