Se tapahtui täällä

Luin uudelleen Raija Siekkisen romaanin Se tapahtui täällä (Otava 1999) ja huomasin hyvin unohtaneeni kirjan tapahtumat, mutta sen olin muistanut aivan oikein, että teksti on loistavaa. 

Kirjan henkilöt, kiinteistövälittäjä ja mökkiä, kesäasuntoa, myymässä oleva nainen, käyvät läpi kumpikin omia muistojaan. Myös mökistä tulee kirjan päähenkilö kun sitä tutkaillaan, kuntoa ja hintaa arvioidaan. Nainen vitkuttelee myyntiä, ei osaa päättää, luopuuko siitä vai ei. Ja kaikki muistot, jotka taloon liittyy, palaavat mieleen ja tuovat mukanaan uusia muistoja.

Jo Siekkisen ensimmäinen novellikokoelma Talven tulo vuodelta 1978 antoi merkkejä siitä, mitä oli tulossa; oma tyyli, oma tunnistettavuus, hiottu kieli, loppuun asti viimeistelty. Ja myöhempienkin novellien sisältö koskettaa; ihmissuhteet, yksinäisyys, tunteet vihasta rakkauteen, mutta kuitenkin jostain etäämmältä kuvattuna.

Siekkisen teksteissä toistuu usein kuoleman läsnäolo ja maisemat, rakennuksetkin kuten romaanin kesämökki ovat tärkeitä ihmisten lisäksi ja vaikka sateen ääni.

Kotkalainen Toivo  Pekkanen oli hieno kirjailija, samoin Kotkassa nykyisin vaikuttava Jari Järvelä, mutta Raija Siekkinen on novellin mestari.En tiedä, onko hänellä patsas tai muistomerkki jossain kaupungin kauniissa puistossa, mutta sellaisen hän ehdottomasti ansaitsee.