Sotapäiväkirjat 1939 - 1945

Olemme onnekkaita, kun saamme elää näin pitkää rauhan aikaa. Lastenkirjoistaan tunnettu ruotsalainen kirjailija kertoo päiväkirjoissaan (WSOY 2016) siitä mitä sota on. Sota on nälkää, köyhyyttä, sairauksia, syöpäläisiä, kylmyyttä, kuolemaa, pelkoa, vihaa, väkivaltaa, mielen järkkymistä, alistamista, kotiseudun ja rakkaiden menetystä. Toinen maailmansota on kauheinta mitä on ollut koskaan.

Saksalaiset pommittavat Lontoota, englantilaiset Berliiniä, surkeus leviää joka puolella. Pohjoismaista Tanskan ja Norjan miehittää Saksa, jolle myös Ruotsi ajautuu tekemään myönnytyksiä ja Suomi sotii idässä Venäjää vastaan. Pohjoismaiset demokratiat eivät halua alistua diktatuurille.

Sotatapahtumien ohessa Astrid Lindgren kertoo oman perheensä arjesta ja joulun ja syntymäpäivien vietosta, kesäisistä päivistä maalla. Astrid on työssä Ruotsin tiedustelupalvelun kirjesensuurissa ja saa kirjeiden kautta lisää tietoa ja näkemystä sodan kulusta ja ihmisten oloista eri maissa.

Ihmeen kautta Ruotsi ei joudu sotaan, siitä tunnetaan helpotusta mutta myös jonkinasteista syyllisyyttä. Astrid kirjoittaa lastenkirjoja, syntyy Peppi-hahmo ja Astrid saa menestystä ja osaa myös iloita siitä. Kun sota päättyy viimein 7. toukokuuta 1945, häntä mietityttää tulevaisuus atomipommin varjossa. Tämä kirja herättää paljon ajatuksia.

Eniten sota on (suuruuden)hulluutta ja nälkää.