Suomen historia

Kirjailija Petri Tamminen (syntynyt 1966) on mahduttanut Suomen historian (Otava 2017) 157 sivuun. Hän on haastatellut yksittäisiä henkilöitä ja erilaisia harrastajaryhmia, kuten lukupiirejä eri puolilla Suomea ja koonnut heidän kertomuksistaan ja muisteluistaan lyhyitä tarinoita Suomen satavuotisen itsenäisyyden eri aikakausilta.

Kirja ei ole virallista historiaa, lukuja tai analyyseja. Se ei ole historiaa, jota koulussa opetetaan, vaan muistoja siitä kuinka Suomen ja maailman tapahtumat ovat koskettaneet ihmisten, perheiden ja sukujen arkielämää. Sadan vuoden kriisit rytmittävät elämää, sodat, pula-ajat, lamat koskettavat ketä milloinkin.

Pienemmätkin tapahtumat ovat merkityksellisiä, vaikka Tuntemattoman sotilaan julkaiseminen: Äiti istui sängyn laidalla täysissä navettavaatteissa .....pitäisi mennä, lehmät jo ammuu.Mutta ei millään saanut lasketuksi kirjaa käsistään, jatkoi vaan lukemista, sodan käynyt lotta."

Koulukiusaaminen, jääkiekon maailmanmestaruus, hiihdon doping-skandaali ovat muistelun aiheita. Talouden suhdanteet ja raha pyörittävät jokaisen elämää: "Mitään näitä bonus- ja plussakortteja äiti ei huolinut. Hän sanoi, että hän eli jo sen oman korttiaikansa silloin sodan jälkeen."

Syksy saapuu kaupunkiin