Supermehut ja muut superherkut

Jos haluaa hieman keventää ruokapuoltaan ennen joulua tai ehkä vasta juhlakauden jälkeen, niin tarjolla on vaikkapa herkullisia supermehuja, joita esitellään Erin Quonin ja Briana Stocktonin tekemässä kirjassa Supermehut (Readme.fi, 2015).

Kirja on jaettu neljään lukuun: virkistävät, ravitsevat, puhdistavat ja suojaavat mehut. Virkistävät ovat kevyitä ja antavat vauhtia aineenvaihduntaan, ravitsevat taas ovat täyttäviä ja antavat vitamiinien lisäksi kuituja ja hyviä rasvoja. Puhdistavat mehut auttavat kuona-aineen poistumisessa elimistöstä ja suojaavissa on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.

Virkistävältä kuulostaa Auringonnousu, jossa on sitruunaa, appelsiinia, papaijaa, pala tuoretta inkivääriä ja tuore kurkuma sekä muutama porkkana. Puoli litraa mehua nautittavaksi!

Nina Mäki-Kihniän kirjassa Goodies (Readme.fi 2016) esitellään juotavien herkkujen lisäksi kylmät herkut esim Karkkimelonit, lämpimät ja rapeat herkut kuten Syötävän hyvä munakuppi tai Klassikkoletut. Tässä kirjassa on erittäin selkeät valmistusohjeet, Siinä kerrataan myös mittayksiköitä, ja korostetaan puhtauden tärkeyttä eli työpiste, kädet ja raaka-aineet hyvin pestyinä, oikein hyvä kirja myös aloittelijoille.

Ruppelsiiniin tulee siis ruisleipää, yksi appelsiini ja 200 g pakasteherneitä. Soseuta herneet tehosekoittimessa, leikkaa suupalankokoisia appelsiinipaloja, sekoita ainekset ja käytä ruisleivällä levitteenä. Herkuttelu voi alkaa.