Viininviljelijän talo

Eero Iloniemi asuu lomaikoinaan perheensä kanssa Saksassa, Mosel-joen laaksossa, Tierin ja Koblenzin välimailla. Hän on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan alueesta (Nemo 2016), joka on lähinnä lounais-Saksaa, parhaiten Frankfurtin lentokentältä saavutettavissa.

Oikeastaan kirjassa ei kerrota tuosta viininviljelijän talosta vaan kaikesta kiinnostavasta elämästä, mikä levittäytyy talon ympärille, etenkin ruoka- ja viinikulttuurista ja ihmisistä ja erilaisista sattumuksista.

Talon isäntä ei itse kasvata viiniköynnöksiä, mutta vaikuttaa olevan todellinen viiniasiantuntija ja tuntee alueen viininviljelyn ja viinikaupan salat hyvin. Tämä kirja on hyvä opas siihen maailmaan. Viiniasiantuntijakin voi silti kumota hyvän päivän päälle maistuvan oluen paikallisessa oluttuvassa.

Jos patikointi tai pyöräily kiinnostaa, kirja on myös hyvä opas reittien valintaan, yöpymisiin ja nähtävyyksiin. Paikallisia tapahtumia riittää ympäri vuoden. Viininkorjuujuhlat paikallisissa kylissä on kuvattu mainiosti. Myös joulu on joulutoreineen osattu myydä turisteille.

Viininviljelyä Moselin varrella on ollut jo roomalaisten aikana eli perinteet ovat todella pitkät, sen huomaa vaikka paikannimistä. Eero Iloniemi on perehtynyt myös paikallishistoriaan nykymenon lisäksi.

Jos innostuu ajatuksesta pyöräillä Saksassa, niin Lauri Hokkinen on tehnyt tuoreen oppaan, Pyörämatkailijan Saksa (Aluesäätiö 2016), josta löytyy lisää vinkkejä reiteistä ja nähtävyyksistä koko Saksan alueelta. Sähköpyörän aikakaudella ajatus ei tunnu mitenkään liian ylivoimaisen haastavalta. Ja pyöräiltäväähän riittää, sillä Saksassa on 12 pääreittiä, joista muodostuu pitkien pyöräreittien runko, pituutta on lähes 12 000 kilometriä.

Kirjavinkkari kohottaa viinimaljan keväälle, vapulle, äideille, kaikille meille