William N. päiväkirja

Kristina Carlson sai Finlandia-palkinnon vuonna 1999 kirjastaan Maan ääriin.William N. päiväkirja ilmestyi 2011 Otavan kustantamana. Se kertoo suomalaisesta tiedemiehestä, William Nylanderista, joka eli 1822 - 1899. Hänen tutkimuskohteensa ja intohimonsa olivat jäkälät, joita hän vastaanotti eri puolilta maailmaa, joita hän tutki ja joista kirjoitti tieteellistä teosta.

Hänen tutkijanelämänsä on yksinäistä ja aineellisesti köyhää, mutta se on hänen oma valintansa, sillä hän on helposti riitaantuva ja itsepäinen ja omalaatuinen mies.Hänellä on myös ajatus kirjoittaa omaelämäkerta omasta työstään.

Tapahtumat tai tapahtumattomuus sijoittuvat 1890-luvun Pariisiin, jossa Nylander tutkii jäkälänäytteitä. Constance, joka on huolehtinut hänen taloudestaan vuosikymmenten ajan, menee naimisiin ja muuttaa pois. Nylander alkaa menettää elämänhallintansa, sairastelee kylmässä asunnossaan, mutta sinnittelee tutkimustyönsä kanssa.

Hän kirjoittaa elämästään sisarelleen Eliselle Suomeen. Jotkut asiat painavat hänen mieltään vieläkin, katkeruus saa usein vallan. Mutta kasveja hän rakastaa,etenkin kukkia kun ne keväisin nousevat mullasta, ne tuottavat iloa tai tuntemattoman lahjoittama kukkakimppu, mikä suurenmoinen onnen tunne kasvitieteilijälle.

William Nylander on ollut todellinen henkilö, mutta tämä historiallinen ja psykologinen romaani on fiktiota. Se on kirja suuresta intohimosta, joka kohdistuu jäkäliin, sen ymmärtää hyvin kun kulkee mökkimetsässä ja tarkastelee kasveja, sieniä, sammalia, noita sinnittelijöitä, jotka taas tulevat esiin lumen alta.