Ajatuksia itsenäisyydestä #SUOMI100

Tänään, 6.12.2017, itsenäinen Suomi täyttää kunnioitettavat 100 vuotta.

Se maailma, jossa Suomi itsenäistyi, oli hyvin erilainen kuin tämä, jossa me elämme nyt. Vuonna 1917 jopa puolet Suomen väestöstä oli alle 25-vuotiaita, eli siis meitä lukiolaisia vain joitain vuosia vanhempia. Nuoruus oli itsenäistyvälle maalle valtava voimavara. Nuoret tekivät työt, rakensivat maan, sotivat sodat ja äänestivät itse omasta tulevaisuudestaan. Sadassa vuodessa on tultu todella nopeasti, todella pitkälle.

Suomi on tällä hetkellä lähes millä tahansa mittarilla mitattuna yksi maailman parhaista, ellei jopa paras maa asua, elää, tehdä ja saavuttaa - tämä on ollut huikea kehitysaskel.
Tämä ei ole kuitenkaan tapahtunut tuosta vain, vaan sen eteen on aikanaan nähty paljon vaivaa. Suomalaisille itsenäisyys on arvokas asia ja niin sen kuuluu olla jatkossakin.

Nykyajan haasteena onkin muistaa se, että nykyisenkaltainen Suomi ei ole itsestäänselvyys, eikä se ole tullut katsomalla taustapeiliin. 1900-luvun alun Suomessa tehtiin paljon suuria muutoksia, jotta me olemme saaneet syntyä Suomeen, jossa on maksuton koulutus ja terveydenhoito. Me olemme saaneet keskittyä itsemme kehittämiseen toisin kuin nuo nuoret sata vuotta sitten.

Nyt olemme kuitenkin myös toisella tapaa päinvastaisessa tilanteessa kuin silloin. Tällä hetkellä maan tulevaisuudesta päättää yhä ikääntyvämpi enemmistö ja äänioikeutettujen keski-ikä on 50 vuotta.
Kannanottaminen on muuttunut ja on hienoa, että pystymme esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä kertomaan mielipiteemme, puuttumaan epäkohtiin ja jopa saamaan aikaan muutoksia. Varsinaiset päätökset tehdään kuitenkin vaaliuurnilla, missä nuoret kokevat vaikutusmahdollisuutensa vähäisiksi.

Se, mitä tällä haluan sanoa, on, että jotta Suomi pysyy yhä elinvoimaisena ja kehittyy samalla vauhdilla kuin kuluneiden sadan vuoden aikana, on meidän kaikkien yhteinen tehtävä katsoa tulevaisuuteen. Velvollisuutemme ei ole päättää siitä, millaisessa Suomessa haluamme elää tänään, vaan velvollisuutemme on päättää siitä millaisessa Suomessa haluamme elää tulevaisuudessa - yhdessä tulevien sukupolvien kanssa.

Suomen kuuluu ja pitää muuttua muun maailman mukana. Jokainen sukupolvi on vuorollaan kantanut kortensa kekoon ja aivan pian, itse asiassa jo nyt, on meidän milleniaalien vuoro. Ja jos nykyiset vaikuttamisen keinot, kuten puoluepolitiikka tai mielipidekirjoitukset sanomalehdissä, eivät tunnu meille luontevalta tavalta vaikuttaa, on meidän tehtävämme viedä kehitystä siihen suuntaan, että myös meidän sukupolvemme voi ja haluaa osallistua Suomen kehittämiseen.

Meillä on hieno maa ja aiemmat sukupolvet ovat jättäneet meille arvokkaan perinnön, josta on hyvä jatkaa.

Tänään, kun sytytämme sinivalkoisen kynttilän, muistakaamme historian lisäksi myös tulevaisuus.

Näillä sanoin puhuin eilen koulumme tilaisuudessa, jossa juhlistettiin koulun 40-vuotistaivalta, Suomen itsenäisyyttä, sekä erityisesti tulevia ylioppilaita. Oli hienoa päästä jakamaan nuoren ajatuksia itsenäisyydestä ja siitä syystä haluan jakaa tämän myös blogiini. 

Ihanaa itsenäisyyspäivän jatkoa kaikille 💙 💯
 

396 sanaa,
Emmi