HELPOT VIRKATUT TOSSUT

Olen etsinyt hyvää tossujen virkkausohjetta jo pitkään. Ohjeen pitäisi olla nopea, yksinkertainen ja nätti. Neljässä Polvessa -blogista sen vihdoin löysin! Virkkasin tossut noin 38-40 jalkaan sopivaksi. Tossujen koko riippuu todella pitkälti jalkasi pituudesta, joten jos ryhdyt näitä tossuja virkkaamaan kannattaa pitää mittanauha lähettyvillä! Noudatin yllä mainitussa blogissa olevaa ohjetta aika pitkälti vähän kuitenkin soveltaen 

HOXHOXHOX! Mä en ole ikinä ikinä ikinä tehnyt virkkausohjepostausta tai mitään vastaavaa enkä oo mikään virkkausguru joten jos termit on väärin niin valaiskaa mua kommenttiboksissa niin mä sit korjaan ne kuntoon :D 

OHJE

Käytin Novitan Joki -lankaa ja näihin tossuihin sitä kului vähän yli kerällinen, joten suosittelen ostamaan kaksi kerää kerralla. Virkkuukoukku oli 5mm! :)

  1. Virkkaa kuusi ketjusilmukkaa ja tee niistä rengas tekemällä piilosilmukka ensimmäisestä ja viimeisestä silmukasta 
  2. Virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Tämän jälkeen ympyrässä pitäisi olla 12 ks. VINKKI! Ota pieni pätkä eriväristä lankaa ja laita se aina kierroksen ensimmäiseen silmukkaan kiinni niin tiedät mihin kerros päättyy :)
  3. *Kaksi ks seuraavaan silmukkaan, 1ks seuraavaan, 2ks seuraavan, 1ks..* Tätä toistetaan kierroksen loppuun. Tässä kohtaa ympyrässä pitäisi olla 18 ks.
  4. *2ks seuraavaan ks, 1ks 2 seuraavaan silmukkaan, 2ks seuraavaan silmukkaan* Tätä toistetaan kierroksen loppuun. Tässä kohtaa ympyrässä pitäisi olla 24 ks.
  5. Tällä kierroksella virkataan jokaiseen silmukkaan yksi ks. 
  6. *2ks seuraavaan silmukkaan, 1ks 3 seuraavaan silmukkaan* Tätä toistetaan kierroksen loppuun, jonka jälkeen ympyrässä pitäisi olla 30 ks.
  7. Tällä kierroksella virkataan jokaiseen silmukkaan yksi ks.
  8. *2ks seuraavaan silmukkaan, 1ks 4 seuraavaan silmukkaan* Tätä toistetaan kierroksen loppuun, jonka jälkeen ympyrässä pitäisi olla 36 ks.

Lisäyksiä jatketaan tähän tapaan kunnes tossun ympärysmittä on vähän jalan ympärysmittaa pienempi. Itse tein viimeisen eli 8. kierroksen vielä toistamiseen ja sain omalle jalalleni sopivan kokoisen ympärysmitan näin. 

Tämän jälkeen jatketaan virkkaamista ihan normaalisti, eli 1ks jokaiseen silmukkaan. Virkkaamista jatketaan niin kauan kunnes jalkapöydän päällinen on mielestäsi sopivan pituinen. Kun kärkiosa on sopivan pituinen jatketaan virkkaamaan kantaosaa. Kantaosaan täytyy ottaa yli puolet silmukoista, jotta tossut tulevat pysymään jaloissasi. Minä muistaakseni tein kantaosan 25 tai 26 silmukalla. Tässä vielä Neljässä Polvessa -blogista lainattu taulukko jota on hyvä noudattaa! 

Kärkiosan silmukkamäärä: kantaosan silmukkamäärä
30:18-20
36:22-24
42:24-28
48:28-32

Seuraavaksi aletaan virkkaamaan kiinteitä silmukoita tällä uudella silmukkamäärällä niin kauan kunnes tossun pituus on pari senttiä lyhyempi kuin jalanpituus. Viimeisellä kierroksella kavennetaan keskimmäisistä silmukoista kaksi pois virkkaamalla ne yhteen. Esimerkki, kun kantaosassa on 26s: virkataan 11ks, 2s yhteen, 2s yhteen, 11ks. Kavennus tekee tossun kantaosasta kaarevan ja siten se istuu paremmin jalkaan. 

Kun kavennus on valmis, virkkasin kantasauman yhteen piilosilmukoilla. Tässä kohtaa tossun kantapää kannattaa kääntää väärinpäin ja tehdä piilosilmukat nurjalle puolelle, niin päällispuoli pysyy siistin näköisenä. 

Tämän jälkeen tein vielä pari kierrosta kiinteitä silmukoita niin, että tein nilkkaluusta lähtien kiinteistä silmukoita kantapään ympäri, mutta jalkapöydän päälle tein pylväitä. Tästähän voisi toki jatkaa virkkaamalla varren ja näin saisi tehtyä pitkävartiset tossut! 

Tässäpä ohjetta helppoihin ja nopeisiin tossuihin!

460 sanaa,

Emmi