Suussasulavan käpykakun resepti!

 

Koskaan aiemmin en ole käpykakkua tehnyt, mutta nyt isänpäivän kunniaksi ajattelin testata taitojani, koska kyseinen kakku on meidän iskän lemppari! Kakusta tuli maukas (niin maukas, että uskaltaa reseptin blogiin jakaa🤓) ja sen teko osoittautui helpommaksi kuin mihin olin aluksi varautunut. Tässäpä siis maukkaan ja helpohkon käpykakun ohje🤤

Pohja (24cm pyöreään vuokaan)

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja 
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  1. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. 
  2. Voitele ja korppujauhota vuoka. Mä laitoin vuoan pohjalle leivinpaperia, joten ei tarvinut korppujauhottaa kuin reunat! 
  3. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdon tietää olevan tarpeeksi kuohkeaa, kun vaahtoon piirretty kuvio pysyy pinnalla muutaman sekunnin. 
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhot kananmuna-sokerivaahtoon siivilän läpi. Kääntele jauhot kevyesti vaahtoon, jotta taikina pysyy mahdollisimman ilmavana.
  5. Paista kakkua uunissa 40 minuuttia. 
  6. Anna kakun jäähtyä tovi ja kumoa se vuoasta.
Apuri keittiössä on myös erittäin suositeltavaa!
  • Kakun jäähdyttyä, leikkaa se kävyn muotoon. Älä heitä "ylimääräisiä" reunoja pois, koska niitä tarvitaan vielä myöhemmin! 
  • Kun käpy on sopivan muotoinen, leikkaa se vielä vaakatasossa kolmeen osaan. Jos tuntuu siltä, että kerroksista tulee näin liian ohuet, voit leikata pohjan myös kahteen osaan! Tällöin kakusta tulee vain karvan verran matalampi. 

Kakkupohjan kostuttamiseen tarvitset

  • Omenamehua
  • Rommiaromia (tai oikeaa rommia)

Mä kostutin alimmaisen ja päällimmäisen kappaleen pelkällä omenamehulla ja sitten keskimmäiseen lisäsin rommiaromia. Rommiaromin lisäys tapahtuu helpoiten siten, että sekoitat sen ensin omenamehuun, jolloin maku levittyy kakkupohjaan tasaisesti. Tässä kannattaa muistaa, että aromitiivisteet ovat vahvoja, joten niitä kannattaa lisätä vähitellen ja maistaa sekoitusta välissä, jottei kakusta tulee liian ytyä!  

Kun kakkupohjat on kostutettu, kerrostetaan kakkupohjien väliin tummalla kaakaojauheella maustettua sokerikreemiä ja vadelma- tai omenahilloa. Meillä oli käytössä vadelmamarmeladi. Alussa ylijääneet kakkupohjan reunapalaset kannattaa myös kostuttaa omenamehulla ja pehmentää käsin muruksi, jonka jälkeen ne voi helpommin asetella kakun päälle ja muotoilla käpyyn pyöreyttä.

Kaakaosokerikreemiin tarvitset:

  • 185g voita tai margariinia
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 6 dl tomusokeria
  • Oman maun mukaan (laitoin n. 3-4 tl) tummaa kaakaojauhetta
  • 1,5 rkl vettä
  1. Pehmennä voi notkeaksi sähkövatkaimella ja lisää vaniljasokeri
  2. Sekoita tomusokeri voin joukkoon ruokalusikallinen-pari kerrallaan koko ajan vatkaten
  3. Lisää tumma kaakaojauhe koko ajan vatkaten
  4. Lopuksi lisää vielä 1,5 rkl vettä 
  • Vinkkivitosena teille se, että ensin kannattaa laittaa kreemi ja sitten vasta hillo. Paljon helpompaa näin päin!  
  • Kun välikerrokset on täytetty, kuorruta kakku vielä päältä ja sivuilta jäljellejääneellä kreemillä. Seuraavaksi siirrytään marsipaanikuorrutteen värjäämiseen, joten kakku on hyvä siirtää tässä välissä jääkaappiin.

Marsipaanikuorrutteeseen tarvitset

  • 1,5 pötköä mantelimassaa (=marsipaania)
  • Kaakaojauhetta värjäykseen
  • Tomusokeria koristeluun
  1. Vaivaa marsipaani pehmeäksi 
  2. Lisää kaakaojauhetta vähitellen, kunnes marsipaani on halutun väristä
  3. Kauli marsipaani ohueksi, kakkupohjaa suuremmaksi, levyksi ja nosta se kakun päälle. Tässä voi apuna käyttää kaulinta, jonka ympärille voi marsipaanilevyä kevyesti pyörittää 
  4. Tasoita kakun pinta siistin näköiseksi ja leikkaa ylimääräinen marsipaani kakun alareunaa myötäillen pois. Ylimääräisestä marsipaanista voi pyöritellä pienen nypykän käpykakkuun jos niin haluaa 
  5. Lopuksi leikkaa saksilla vekkejä kakun pintaan. Tässä kohtaa kannattaa pitää talouspaperia lähellä, johon voi muutaman vekin välein pyyhkiä saksien teriä, jotta kakku pysyy siistinä. 
  6. Ennen tarjoilua voit vielä lisätä tomusokeria käpykakun päälle! 
Tältä käpykakku näyttää ennen vekkejä
Ja tältä jälkeen

 Tadaa! Kyllä toi musta ihan kävyltä näyttää, tai siililtä. Riippuen ihan mistä vinkkelistä katsoo! 

Käpykakkuterkuin,

Emmi

P.S. Muodostin tämän reseptin Mini & Me -blogin käpykakkureseptin pohjalta ja sokerikreemiin lainasin Kinuskikissan ohjetta puolitoistakertaisena.