VETURIN SYNTTÄRIT JA HERBAN HAASTIS, SEKÄ VINKIT TUBETTAMISEEN

 

Veturi juhlisti viime viikonloppuna viisivuotissynttäreitään. Perjantaina kouvolalaisia viihdytti ihana Paula Koivuniemi ja lauantaina lasten kanssa juhlittiin muun muassa Satu Sopasen johdolla. Perjantai päättyi upeaan ilotulitusnäytökseen, joka sai katsojilta vuolaasti kiitoksia. Sunnuntaina oli ohjelmaa erityisesti nuorille, joten myös minä olin paikalla! 

Sunnuntaipäivän avasi juontaja JP Pirinen. 

Ensimmäisenä esiintyjänä oli RLB eli Roni Leppä Band! Roni Leppä on tullut tutuksi Voice of Finlandista, jossa hän kisasi Michael Monroen tiimissä.  

 RLB:n esityksen jälkeen suuntasin Veturin toimistoon, jonne tubettajat olivatkin jo saapuneet! Olin sopinut etukäteen haastattelun Juuso Karikuusen eli Herbalistin kanssa, mikä kieltämättä vähän jännitti mua! En yleensä enää jännitä puhumistilanteita, mutta tässä vähän kädet tärisi, kun siirryttiin neukkariin. Turhaan jännitin, koska Juuso oli mitä parhain haastateltava! Jutustelu kävi todella luontevasti ja Juuso vastaili kysymyksiin hyvin ja selkeästi, kiitos! Ai mitäkö jutusteltiin? Haastis löytyy alla olevan kuvan alta!

Kuka kumma..? 🤔 😅 Ei vaan, oli todella kiva tavata Juuso ja jutustella vähän tosta tubemaailmasta!

Moikka, Juuso! Vai pitäiskö sanoa ennemmin Herba/Herbalisti? 

Moro! Molempia tuolla kuulee, mutta useammin mä kuulen kyllä ehkä Herbaa. ”Juusoa” käytetään enemmän silloin kun halutaan olla henkilökohtaisempia, mutta molemmat on OK, koska käytännössä Juuso on Herba.

Mistä tuli nimi Herbalisti/Herbailua? Ootko kenties yrttiteen fani? 

En, se tuli aikanaan siitä kun joka paikkaan tarvitsi jonkun nimimerkin. Mulla oli pakko olla joku ”gamernimi”, enkä halunnut enää käyttää sukunimeä. Mä kuuntelin yläasteella paljon musiikkia ja yhden biisin nimi oli Herbalist, jonka perään sitten suomalaisittain lisäsin i:n ja siitä tuli nimi Herbalisti, joka sitten jäi ja on edelleen käytössä.

Herbailua kanavan ensimmäinen video löytyy vuoden 2013 helmikuusta, mutta tämä ei kuitenkaan ollut sun eka video. Mistä kaikki alkoi?

Aloitin kuusi vuotta ennen Herbailua-kanavaa, eli vuonna 2007, josta on nyt kulunut jo kymmenen vuotta. 13-vuotiaana aloitin animaatioiden teolla, jonka jälkeen mulla on ollut useita kanavia. Tehtiin esim. kahden kouvolalaisen kaverin kanssa sketsejä kanavalle, jonka nimi on KumiankkaFilms. Heidän kanssa tehtiin paljon videoita, mutta lopulta päätin luoda oman kanavan, jossa otin asenteen, että tänne voin tehdä ihan mitä vaan, ihan milloin vaan ja ihan miten vaan. Se oli Herbailua-kanavan synty.

Mikä sut sitten sai jäämään tälle tubettamisen tielle?

YouTubeen sisällön tekeminen on mulle aina ollut oppimisprosessi, ja se on se syy, minkä takia mä oon tänne jäänyt. Aina, kun olen halunnut tehdä jotain uutta, olen niin tehnyt, ja sitten kun se juttu on nähty, niin mulla on ollut vapaus vaihtaa johonkin uuteen. 

Miten sä valmistaudut videoiden tekemiseen?

Valmistautuminen riippuu aina siitä, minkälaista videota tehdään. Joissain videoissa tapahtuu, mitä tapahtuu, kun taas joissain haluan saada esimerkiksi sen tietyn viestin kerrotuksi jostain aiheesta, ja tällöin apuna on joitain bullet pointteja. Haluan pitää videot tosi vapaina, että mitään tarkkaa käsikirjoitusta mulla ei oo. 

Miten sisällön tuottaminen YouTubeen eroaa esimerkiksi TV-tuotannosta?

Youtubessa me lähes kaikki ollaan itseoppineita. Kun kuvataan videoita niin me otetaan just se mitä tarvitaan, kun televisiossa otetaan aika paljon kaikkea ja siitä sitten karsitaan. Heillä kun on lista siitä, mitä halutaan ja meillä (tubettajilla) on taas lista, että ”kuvaa video”. Suunnittelu, kuvaus, esiintyminen, editointi lankeaa itselleen, ja se on aika raskasta. TV:ssä kaikilla on se oma alue, josta voi toki muiden alueisiin vaikuttaa, mutta vastuu on vaan sitä omasta. 

MP Kouvola?

Kouvola on hyvä paikka asua ja elää. En ymmärrä mitään kouvolaherjaa, täällä on niin paljon upeaa ja vehreää luontoa. Kaksi vuotta sitten muutin Helsinkiin töiden vuoksi, mutta jos mulla olis auto olisin varmasti jäänyt tänne! Olen ylpeä kouvolalainen.

Nykyään todella moni haluaa perustaa YouTube-kanavan, onko sulla vinkkejä tai ihan konkreettisia keinoja heille? Nykyään on kuitenkin vaikeampaa nostaa sitä omaa kanavaa sieltä tuhansien muiden kanavien keskeltä.

On ja ei. Jos nykyhetkeä verrataan siihen, kun mä tein ekan kanavani, niin tilanne on itse asiassa paljon parempi. Ekoissa videoissa mulla oli ehkä muutama tuhat näyttökertaa, muttei yhtään seuraajaa. Kellään ei ollut tiliä YouTubeen vaan kaikki jakoi hauskoja videoita keskenään. Mun mielestä nykyään on todella tärkeää, että se syy, miksi videoita tehdään, on halu tehdä hyvää ja omintakeista sisältöä. Kaikki on remixiä kaikesta, mutta aina pystyy sitä omaa itseään tuomaan siihen jollain tavalla esille. Sanoin kaksi vuotta sitten, että toivon YouTubeen monipuolisuutta ja nyt sitä on tullut, mutta toivon vielä lisää monipuolisuutta! Minäkin lähdin siitä tilanteesta, että tein ensin animaatioita, koska katsoin niitä, ja sen pohjalta rupesin kehittämään omaa juttua. Yllättävyyttä ja monimuotoisuutta siis!

Joku rohkaisun sana sitten vielä näiden nuorien vanhemmille, joiden lapset haluavat tehdä YouTubeen videoita?

Puolivoittoa on jo se, kun lapsi sanoo vanhemmilleen, että tekee videoita. Pointti olisi se, että vanhemmat on mukana siinä hommassa, seuraa etäältä ja on kiinnostuneita siitä, mitä sinne tehdään. Seuraa vähän kommentointia, koska YouTube (ja some yleensäkin) osaa olla raaka paikka. Ei niinkään vahtimista, vaan ennemmin sitä, että ollaan mukana siinä hommassa ja autetaan, jos tarvitaan, sekä rohkaistaan! Videoiden tekeminen on kuitenkin todella hyvä harrastus. Siinä oppii todella paljon, esimerkiksi itsensä ilmaisua, ja totta kai asioita omasta itsestään. YouTuben kautta mun heikkouksista on tullut mulle vahvuuksia.

Tämä tällä selvä. Kiitos todella paljon, oli erittäin mukava jutella sun kanssa ja kuulla sun mielipiteitä tubemaailmasta!

Kiitos!
 

Muutama muukin on tullut katsomaan youtubettajia Veturiin!

Herban haastattelun jälkeen siirryin Veturin lavan luokse, koska heillä (tubettajilla) alkaisi pian esiintyminen.
 Veturissa oli siis paikalla Lakko, Hermanni, Mansikkka, Herbalisti ja ZoneVD. Lavalla heillä oli Q&A, sekä 7 seconds challengeja, joissa heillä oli siis seitsemän sekuntia aikaa suorittaa toisen parin antama tehtävä! Lavaesiintymisen jälkeen heillä alkoi Veturin yläkerrassa Meet&Greet, jossa fanit pääsivät tapaamaan heitä ja ottamaan selfieitä tubettajien kanssa! Ja se jono oli pitkä. Jono kulki lähes koko Veturin yläkerran ympäri, eikä päässyt pitkään aikaan edes lyhentymään, koska aina lappasi lisää jengiä jonoon. 

ZoneVD kysymässä kysymyksiä yleisöltä ja Herbalisti auttamassa(?)
Lakon ja Herban täytyi lausua rakkausruno ZoneVDlle!
7 seconds challengen ylpeät voittajat, Hermanni ja Mansikkka!

YouTubettajien jälkeen lavalle nousi Elisa Kallio, joka esitti todella upean tankotanssiesityksen! 

Viimeiseksi lavalle nousi taikuri Elmo Huovila. Elmo on harrastanut taikuruutta 7 vuotta, vaikka on vasta 12-vuotias. Elmo on todella luonteva lavalla ja erittäin hyvä esiintyjä. Sanokaa minun sanoneeni, että tämä taikuri menestyy! 

Päivän päätteeksi arvottiin vielä matkalahjakortteja, onnittelut voittajille! 

Kaikkinensa Veturin synttärit olivat ilotulituksineen ja esiintyjineen erittäin onnistuneet. Synttärivieraita kävi kolmessa päivässä lähes 50 000, ihan mieletön määrä! Tästä on hyvä jatkaa Toripäivien ja Black Fridayn kautta kohti joulua! 
Olitko sä jonain päivänä mukana Veturin juhlissa? 

Kevyet 1011 sanaa (muttei todellakaan minuutissa...😅), 
Emmi