asennoiduttaisiin ongelmiin kuin niitä ei olisi

Lähde: https://www.instagram.com/tonyrobbins/

Koen, että teen asioista joskus turhaan ongelmia. Oon ainakin osannut murehtia monesta asiasta yhtä aikaa, enkä oikein ikinä tajunnut, että jotta voisin poistaa elämästäni löytyviä harmeja, miun täytyisi kohdata ongelmani yksi kerrallaan.

Ongelmat ovat jonkinlainen asennekysymys ja sillä on kokemukseni mukaan väliä, miten kuvittelen asiat päässäni. Käytönnössä saan valita, mikä asia on itselleni ongelma ja mikä ei. 

Mikä ongelma on tarpeeksi suuri vakavasti otettavaksi?

Aitoihin ongelmiin täytyy tiestysti puuttua, mutta oikeat vääryydet on helpompi huomata, jos oppii elämään muuten huolettomasti. Ihmisellä on tapana tietää sisimmässään, milloin joku epäkohta aiheuttaa turhaa vääryttä elämässä ja silloin olisi hyvä löytää itsestään ne voimavarat, jotka mahdollistavat eroon pääsyn tuosta kuormasta.

Esimerkiksi koulu- tai työtehtävistä murehtiminen tai niistä ongelmien muodostaminen ei vie pitkälle enää siinä vaiheessa, kun niistä tulee stressaavia. Itseluottamus ja varmuus siitä, että on suorittanut kotiläksyt oikein tuo turvaa ja uskoa asioiden järjestymiseen.

Kenties myös kaikkein helpottavinta on ymmärtää, ettei meidän ole teoriassa pakko suorittaa mitään, mitä emme halua. Kun tekee itselle tärkeitä asioita, on luonnollistakin huolehtia siitä, että suorittaa asiat mallikkasti. Se onkin tervettä ja siinä  tehtävästä ongelmitta suoriutumisen aiheuttama pieni paine antaa monesti tarpeellista lisäpotkua.

Löytyyhän niitä monia muitakin "välttämättömiä" pahoja, joista joku voisi tehdä ongelman, kuten perusarjen pyörittäminen. Mutta tavallisesti senkin hoitoon suhtaudutaan ja asennoidutaan positiivisesti sekä rutiininomaisesti ja juuri tämä tekee asioiden hoitamisesta parhaimmassa tapauksessa jopa nautinnollista. 

Tee palvelus ja höllää valitusherkkyyttäsi

Ongelmat liittyvät myös vahvasti negatiivisuuteen. Valittaminen on myrkkyä onnellisuudelle, eikä se myöskään vie ketään mihinkään. Monesti valitamme asioista, jotka koemme ongelmiksemme. Toisin sanoen, jos muutamme suhtautumistamme paremmaksi arjestamme löytyviin "ongelmiin", muutamme samalla nämä stressaavaksi mieltämämme asiat tavallisen elämän tuomiksi kasvattaviksi haasteiksi ja erityisiksi kokemuksiksi. Näin päästämme itsemme ja samalla myös ympäristömme helpommalla. 

Kulunut toteamus, että siitä minkä voi muuttaa, ei kannata valittaa ja sen mitä ei voi korjata heti, kannattaa jättää omaan huomioonsa toimii arjessa yllättävän hyvin. Asioista turha valittaminen ei liikuta eteenpäin. Sen sijaan sitä ajautuu kaivamaan allensa syvempää kuoppaa kohti kurjaa oloa. 

Itse oon opetellut keskittymään elämässä enemmän positiiviseen ja mietinkin monesti asiat sen kautta, mitä hyvää niistä voi koitua. Siten päästän itseni helpommalla. Ei elämällä ole meille juuri muuta tarjottavaa kuin se, mitä itse uskallamme siltä pyytää. Siksi omalla asenteella on merkitystä. Rohkea ja positiivinen saisi kuulua jokaisen tavoitteisiin, jos haluaa saada päivistään enemmän irti.

Eiköhän siinä ole riittävästi ongelmista tälle päivälle.