hyvät asiat ovat tuurista kiinni

Monelle onni ja tuuri ovat hyviä arkisia sattumuksia selittävät tekijät. Kun onnistumme jossakin, syytämme monesti tuuria suorituksen nappiin menosta sen sijaan, että ottaisimme kunnian kokonaan itsellemme ja omille taidoillemme.

Joskus tällainen tyytyminen kuulostaa vaatimattomuudelta, mikä myös mielletään suomalaisille tyypilliseksi ominaisuudeksi. Jos olisimme hieman röyhkeämpiä, uskoisin meidän itsevarmuuden ja luottamuksen itseen kasvavan sen verran, että uskaltaisimme tarttua toimeen ja tehdä enemmän.

Tuuri ei aina riitä

Onko elämä tosiaan niin epävarmaa, ettei krediittien lunastaminen tunnu oikealta? Miksi emme aina osaa ottaa kunniaa itsellemme ja uskoa siihen, että teimme jonkin asian aidosti hyvin ihan vain siksi, että osasimme sen?

Tietysti asioissa onnistumista auttaa esimerkiksi se, että olosuhteet ovat kertakaikkisen myötäiset. Mielestäni pelkät olosuhteet eivät kuitenkaan itsessään riitä, vaan lopulta kaikki on itsestä kiinni. Pelkällä tuurilla ei pääse yhtä pitkälle kuin uskolla omiin kykyihin. 

Epävarmuuden peittoaminen onnistuu kasvattamalla itsevarmuutta

Ymmärrän kuitenkin kehujen ja onnistumisesta johtuneiden kunnianosoitusten antaman epävarmuuden tunteen itsestä. Tämä tuntuu kuitenkin kevyesti raastavalta, sillä mielestäni meidän täytyisi pystyä seisomaan töittemme takana ja luottaa siihen, että se mitä olemme itsestämme antaneet maksaa itsensä takaisin sen varjolla, että olemme avanneet tekemisellemme mahdollisesti jopa osan sielustamme.

En myöskään usko, että elämämme tapahtumat olisivat sattumaa. Jollakin tapaa meillä on oltava mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä kohti elämässä kuljemme. Haluamme aina jotakin, ja halu onkin elämässä eteenpäin vievä voima yhdessä toivon kanssa. Kun on toivoa, niin myös haluamme asioita.

Juuri halujen ansiosta teemme myös tiedostamattomia valintoja elämässämme. Nämä pienet päätökset johtavat koko ajan johonkin, mutta useimmiten emme edes huomaa mihin katseemme on varsinaisesti suunnattuna.

Tuuri on arkinen sana, joka selventää elämää

Koska elämää on helpompi elää päivä ja hetki kerrallaan, en sanokaan, että tulevaisuuden tähtäimen tulisikaan olla sen pidemmällä kuin mikä tuntuu hyvältä. Ajatukseni tässä on se, että me tiedostamattomasti ohjaamme itsemme tilanteisiin, joista voimme myöhemmin puhua hyvänä onnena ja sattumusten onnistuneena summana.

Loppujen lopuksi eniten väliä on sillä, millaiset uskomukset meillä on ja mihin alitajuisesti haluamme pyrkiä. Onni ehkä seuraa etsijäänsä ja siksi tuurin ja hyvän onnen termit toimivatkin ihan hyvin arkikielessä, kun puhutaan asioiden onnistumisesta yleisesti. Itse kuitenkin näen tuurin taustalla ihmisen vallalla olevan elämänasenteen vaikutuksen tämän elämässä tapahtuviin asioihin.

Tekemisen suuntaa johtaa aina jokin motiivi, ei tuuri. 

Joten usko itseesi ja toimi sen mukaisesti.

Kuvat: Egmond aan den Hoef, Hollanti (2017).