Kolme tehokasta vinkkiä kodin järjestykseen

Tutuiksi ovat tulleet sotkut kotioven takana ja kiireessä viuhdotut vaatteet kasoissa sängyn vierellä. Joskus ihan turhauttaa kun tuntuu, ettei pienikään oma omaisuus pysy järjestyksessä ja tavarat päätyvät mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.

Juuri tästä syystä olen todennut muutamat ohjenuorat kodin järjestyksen ylläpitämiseen hyvin tarpeellisiksi. Nämä vinkit ajattelin jakaa myös teille.

Osa voi olla jollekin jo ennestään tuttuja, mutta ei pieni kertaaminenkaan varmasti pahaa tee, jos jokapäiväinen siisteys on itselle tärkeää. Olisin itse ollut hyvin kiitollinen, jos olisin tiennyt näistä nikseistä jo aiemmin nuoruudessani tai muuttaessani omilleni. 

Nämä ovat asioita, joita noudattamalla mahdollisen sotkuisuuden saa vähentymään rajusti. Hyvä kysymys kuitenkin on, että miten hyvin näitä vinkkejä muistaa arjen viipellyksessä käyttää. Se onkin varmaan oman itsekurin ja ajankäytön taidon kasvattamisen paikka.

Priorisoiminen ja asioiden tekeminen kaikkein yksinkertaisemmalla ja aikaa vähiten vievällä tavalla on avainsääntö oman kodin järjestyksen säilyttämiseen.

1.  60 sekunnin sääntö

Nimensä mukainen vinkki. Asia jonka tekeminen vie alle minuutin, tehdään heti. Olkoon se sitten takin ripustaminen henkariin ulkoa tullessa, kenkien sujautus telineeseensä tai biojätteiden laittaminen omaan astiaansa ruokaa laittaessa. 

Kun vähän vaivaa ja aikaa vievä asia on hoidettu heti pois alta, aikaa jää enemmän käytettäväksi isompien tehtävien, kuten imuroimisen tai pyykkäämisen suorittamiseen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä. Sillä on ollut aika merkittävä vaikutus ainakin allekirjoittaneen arjessa.

2.  Jokaisen tavaran oma paikka

Tämä perustuu järjestelmällisyyteen ja sotkun kertymisen laskelmoivaan välttämiseen. Vinkkinä tämä ei paljon selittelyä kaipaa: kun jokaisella talon tavaralla on oma paikkansa, on niiden helpompi pysyä järjestyksessä.

Aina käytön jälkeen esine laitetaan takaisin omalle paikalleen. Siten vältytään automaattisesti pöytä- tai lattiatasoille kertyvistä tavarakasoista. Kun esineille on omistettu tietty paikka esimerkiksi vaatekaapista tai vetolaatikosta, niin itselle ei jää tekosyitä jättää tavaroita lojumaan epäsiistin näköisesti muuten paljaille pinnoille.

3.  Pöytätasot tyhjiksi

Kun pöytätasot pitää niin siistinä kuin mahdollista, ei sotkuisuus ole enää ensimmäinen silmiin pomppaava asia ulkoa sisään tullessa. Tyhjät tasot luovat rauhallisen ja "meluttoman" yleisilmeen, ja kodista tulee paikka, jossa saa hengähtää häiriöttä, ilman mielen harhailua itseä ympäröivissä ylimääräisissä esineissä. 

Tasot voi siivota kerran niin tyhjiksi kuin tarpeellista ja ylimääräisille tavaroille on hyvä löytää oma paikkansa kaapeista tai vetolaatikoista, jos näitä paikkoja ei vielä ole olemassa. Kahta edellistä kohtaa noudattamalla tasot saa pidettyä siisteinä pitkään.

Toivottavasti näistä vinkeistä sai edes jotakin irti!

Itsellä nämä ainakin toimivat paremmin kuin hyvin. Olen saanut kodistani enemmän irti, kun sisälle tullessa ei tarvitse huolehtia järjestelemisestä lähellekään yhtä paljon mitä aiemmin. On vapauttavaa kun aikaa jää ihan muuhunkin kuin siivoamiseen. Eilen illalla siivoamisen sijasta sain esim. tehtyä joogaa itse ensimmäiseen kertaan pitkään aikaan.

Näiden sanojen jälkeen haluan myös ilmaista, että pieni epäjärjestys on kuitenkin osa elämää. Ei haittaa, jos rojua ja muuta elämisessä kertyvää sälää norkoilee pöydän tai kaiteiden nurkilla. Se on hyväksyttävää niin kauan, kunnes se alkaa häiritä itseä. Mitään ei tarvitse muuttaa tai tehdä, ellei se tee itsestä onnellisempaa, tai tuo tyyneyttä rauhattomaan mieleen.

Rauhallista päivää. :)