Kolua vaatekaappi ja löydä tyylisi

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut elämän helpottamisesta ja sen yksinkertaistamisesta. Sitä kautta oppii arvostamaan pienempiä asioita elämässä.

Mielestäni omien vaatteiden läpikäyminen selkeyttää päätä ja helpottaa pukeutumisprosessia, joka taas vähentää aamupaniikkia ja lisää siten itsevarmuutta sekä sisäistä rauhallisuutta. 

Tämän takia olenkin imenyt itseeni erilaisia ajatuksia ja ohjenuoria, joiden avulla on helpompi käydä oman vaatekaapin kimppuun. Alla on niistä seitsämän ja toivon, että niistä jotkut ovat sinulle uusia ja että saisit ideoita oman arkesi selkeyttämiseen pienten muutosten avulla.

1. Inspiraatiotaulu

Tällä on hyvä lähteä liikkeelle. Voit kuvitella unelmavaatekaappisi mielessäsi tai visuaalisesti vaikka netissä kooten kollaasin tai taulun Pinterestiin.

Omien mieltymysten kokoaminen yhteen antaa laajemman kuvan siitä mikä itseä miellyttää. Inspistaulusta voi tehdä helpon ohjenuoran oman vaatekaapin kasaamiseen.

Jos ajattelee, että jokainen vaatekaapista löytyvä vaatekappale sointuu kootun taulun tyyliin, niin voi olla lähes varma, että kaapista löytyvät vaatteet huutavat omaa tyyliä ja ovat mieleiset pitkään.

2. Tietoinen määrittely

Itse koen tarpeelliseksi asettaa tietyt määritteet sille, mitä haluan vaatekaapistani löytää. Sen avulla saan rajatuksi selkeämmän kuvan omasta tyylistä ja opin myös tiedostamaan, minkälaisia ominaisuuksia etsin vaatteista.

Kun olen tietoinen niistä materiaaleista, väriskaaloista, sekä vaatteiden malleista ja pituuksista, jotka pukevat minua ja jotka miellyttävät minua, niin vaatteiden järjestäminen ja vähentäminen onnistuu luontevammin.

Tietoisella määrittelyllä helpottuu myös shoppailu - vaatteita katsoo kriittisemmin, rahaa tulee käytettyä vähemmän hutiostoksiin ja kotiin kiikutettavista jutuista tulee tavallisimmin osa sellaista kokonaisuutta, jota voi rakastaa ehdoitta.

3. Sesonkisuunnittelu

Olen huomannut, että vaatteiden kohteleminen lämpimämpien tai viileämpien kelien kategorioissa selkeyttää vaatekaappipuhdistusta täällä Suomen tiedettävästi ailahtelevassa ilmastossa. Itsestään selväähän on, että tarvitsemme vuoden aikana niiden perusvarmojen vaatteiden lisäksi hellevaatetta, sekä vaatetta kylmemmille päiville.

Tähän simppeli ratkaisu: pidä sesongin aikaiset vaatteet kaapissa ja varastoi loput laatikkoon siksi aikaa, että ilma alkaa vaihtua toiseen. Mieti mitä vaatteita haluat käyttää, kun ilmat ovat viileämmät ja tee niistä vaatekokoelma loppusyksy-alkukevät akselille. Sitten toistat saman lämpimän kelin vaatteilla.

Näiden ns. kohorttivaatteiden lisäksi kaapissa on kuitenkin hyvä olla ne ympäri vuoden toimivat perusvaatteet - ilmojen mukaan niitä voi päivittää säiden mukaisiksi sesonkivaatteilla. Ihanteellinen vaihtoehto olisi myös, että vaatekaappi olisi sama oli sitten ulkona viileä tai lämmin. Silloin pysyy oikeasti kartalla kaikista niistä vaatteista, jotka omistaa, eikä turhia ostoksia tule tehtyä luulossa, ettei omista jotain vaatetta, joka onkin vain varastossa.

4. Vaatteiden osioittainen läpikäyminen

Kun järjestää vaatekaappia, on järkevää tyhjentää kaikki vaatteet yhteen kasaan. Siis aivan kaikki vaatteet, jotka omistat, samaan kasaan, samaan paikkaan. Näin näet kaiken mitä sinulla on. Tavaraa on todennäköisesti hyvin paljon ja kasassa määrä näyttää ehkä todellisuuttakin suuremmalta. 

Seuraavaa kohtaa toteuttamalla läpikäydään koko kasa, ja lajittelu tapahtuu osioissa. Ensin housut, sitten lyhythihaiset, pitkähihaiset ja jakut, sitten hameet ja shortsit jne. Tämä osioissa eteneminen selkeyttää prosessia. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että olet kasannut jokaisen omistamasi vaatteen lähelle, jotta voit tehdä varmoja päätöksiä siitä, mistä vaatteista luovut ja mitkä haluat säilyttää käytössäsi.

Kun kaikki housuparit ja topit ovat esillä, hahmotat muun muassa kaikki vaatteet, joita sinulla on useampi samanlainen. Et välttämättä tarvitse esim. monia pareja mustia housuja, joten vertailemalla vaatekappaleita noukit talteen rakkaimmat ja eniten iloa tuottavimmat ja heivaat mitään sanomattomimmat tai vähemmällä käytöllä olevat eteenpäin. 

5. Tunteellinen lajittelu

Lajittelu tapahtuu neljässä kategoriassa: 

RAKASTAN - ne joita rakastat ja jotka tuottavat sisimpääsi iloa, pidät ehdottomasti. Nämä vaatteet ovat tyylisi peruspilareita!

KÄYTÄN JA TARVITSEN PÄIVITTÄIN - päivittäiskäytössä olevat vaatteet ansaitsevat myös tulla pidetyksi - jos liikut paljon, on luonnollista, että vaatekaapisassi on paljon urheiluvaatteita. Työvaatteetkin kuuluvat tähän kastiin, sekä oleskeluasut sekä ne perusvarmat go to -vaatteet. Tärkeitä juttuja nämäkin!

EN OLE VARMA - ne vaatteet, joiden luopumisesta et ole varma, on hyvä siirtää esim. kuukaudeksi sivuun. Kuukauden jälkeen palaa näiden vaatteiden luo ja mieti oletko valmis päästämään niistä irti. Jos et ole ajatellutkaan näitä vaatteita kuukauteen, on todennäköistä, etteivät ne ole kovin tärkeitä ja säilytyksen arvoisia.

EI HERÄTÄ IHASTUKSEN TUNTEITA - vaatteet, jotka eivät enää herätä ihastusta ja jotka tuntuvat vain painavan sinua ja itseluottamustasi alaspäin, voit antaa surutta eteenpäin. Lahjoita, anna mahdollisesti ystäville tai myy ne kirpputorilla. Tärkeää on, ettet pidä kaapissasi mitään, joka ei tuo sinulle iloa.

6. Yhdistelymahdollisuudet

Kun olet käynyt kaappisi läpi ja jäljellä on kasa itseä miellyttäviä vaatteita, viimeinen askel voisi olla vaatteiden yhteensopivuuden arviointi ja asukokonaisuuksien hahmottelu.

Jos tuntuu, ettei jokin vaatekappale haluaisi istua muiden joukkoon sen erilaisen tyylin tai tunnelman takia, sen kohtaloa voi miettiä vielä kertaalleen. Itse koen ainakin helpottavaksi sen, että tiedän tiettyjen vaatteitteni sopivan yhteen. Tämä vahvistaa myös käsitystä omasta tyylistä, joka on parhaimmassa tapauksessa jatkuva, yhteensopiva kokonaisuus, joka kuitenkin huokuu persoonallisuutta ja sitä tunnelmaa, jota itse haluaa edustaa.

7. Vähemmän hyväksyminen

Tämä on tärkeää, jos on kiinnostunut tavarapaljouden vähentämisestä. Yksinkertainen hyväksyntä vähempää sälämäärää kohtaan. Ihminen ei loppujen lopuksi tarvitse kamalasti tullakseen toimeen. Joillekin suurempi määrä sopii ja voi olla hyvinkin tärkeää. Omaisuus voi kuulua ihmisen identiteettiin sekä vahvistaa omaa käsitystä itselleen sopivimmasta ja haaveillusta elämäntyylistä.

Toisille, kuten itselleni, käy taas paremmin koruttomampi asuminen ja vähemmän omistaminen. Vähemmän omistamisella on mielestäni puhdistava vaikutus - kun ympäröivää sälää on vähemmän, tunnen hengittäväni vapaammin ja ajatusteni juoksevan nopeammin, selkeämmin ja lennokkaamminkin.

Kaikista näistä näkökulmista ja koluamisvinkeistä huolimatta jokainen saa mielestäni tehdä asiat juuri niin kuin parhaakseen näkee. Minä haluan jakaa ajatuksiani minimalistisemmasta tavasta katsoa elämää, sillä se inspiroi itseäni ja antaa suunnan elämäntyylini kehittämiseksi parempaan. 

Kuulisin mielelläni, mitä sinä olet mieltä tällaisista asioista! Ja toivottavasti tästä postauksesta irtosi sinulle jotain pientä.

Rauhallista päivää vielä. :)