Omaisuutta vähemmäksi - kokeile sinäkin!

Good bye, turha kama! Elämästä tulee rennompaa ilman turhia laatikoiden täytteitä, turhiksi muodostuneita vanhoja lahjoja, silloisen hyviä ostoksia ja vaatteita, jotka roikkuvat vaatekaapissa vain näön vuoksi.

En halua paasata siitä, kuinka tavara olisi huonoa, sillä ei se sitä ole. Haluan luoda näkökulmia ja tuoda omia ajatuksiani esiin liittyen rauhallisempaan elämään väljemmissä elinympäristöissä ja taitoon olla kiitollinen niistä asioista, jotka ovat elämässäsi ja jotka riittävät kyllä, vaikka kaupallinen markkinointi yrittäisi toisin todistaa.

Olen yritänyt karsia tavaroitani pikku hiljaa jo muutaman vuoden ajan - siinä kuitenkin osittain onnistumatta. Kohteenani oli aluksi vaatekaappini, jonka sisältöä yritin paljonkin siistiä. Se oli kuitenkin vaikeaa, sillä tyylini on aina ollut hyvin monipuolinen ja vaihteleva. Nyt parikymppisenä tiedän vähän paremmin, minkälaisia vaatteita tykkään pitää ja olenkin siirtynyt vaatekaapin yksinkertaistamisesta myös kotini muihin alueisiin.

Olen myös kirjoittanut viime keväänä jutun, jossa käsittelen mm. hyötyjä tavaroiden vähentämisestä ja ajatuksia oman vaatekaapin siistinnästä. Postaus: "Omaisuuteni väheni yli puolella - mitään hyvää?". Linkistä pääset vuoden takaiseen kirjoitukseen, suosittelen lukemaan!

Miksi vähentää?

Arvoilla ja sillä, minkä kokee itse tärkeäksi tässä maailmassa on vaikutus siihen, kuinka haluamme käyttäytyä. Mikä miuta sitten tällä hetkellä innostaa karsimaan omaisuuttani?

Koen, että ahdistus ja stressi kotitöistä vähenee sitä mukaa, kun saan ympäröivää "tavarahälinää" vähennettyä. Ekologinen ja kestävä kulutuskäyttäytyminen kiinnostaa miuta myös ja haluankin yrittää tehdä tietoisia päätöksiä siitä, mitä kotiini tuon ja mitä sieltä kulkeutuu pois. 

Koen, että tavarat ansaitsevat tulla käytetyiksi ja jos pystyn antamaan itselläni vähässä käytössä oleville esineille uuden kodin, niin teen sen mielelläni. Samalla saan mielenrauhaa siitä, että ympärilläni on siistimpää ja jokaisella tavaralla on oma paikkansa, jotta tiedän mistä löydän milloin mitäkin.

Tavaroiden vähentäminen voi olla rankkaa ja se onkin yksi pääsyistä siihen, etten ole räväyttänyt tätä projektia niin pitkälle kuin haluaisin. Uusien tuulien ja tulevaisuudessa siintävien muuttojen myötä oon alkanut tutkailemaan omaa omaisuuttani erilaisten linssien lävitse, sillä tiedän, että muuttojen yhteydessä tavaroista luopuminen olisi helpointa. Myös ajatus siitä, että muutettavaa tavaraa olisi vähemmän karsimisen jälkeen, tuntuu hyvältä.

Inspiraatiota olen saanut myös YouTubesta seuraamalla joitain "minimalisteja", jotka kertovat muutosprojekteistaan ja elämäntyylistään. Olen kokenut heidän ajatuksensa hyvinkin kiehtovina ja tiedän, että näillä persoonilla on ollut suuri vaikutus omaan kiinnostukseeni omaisuuden vähentämistä kohtaan.

Vuosi sitten kerroin, että tekisin postauksen liittyen keinoihin vähentää tavaraa, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi kirjoittaa ihan sellaista postausta. Ehkä tämän kirjoituksen myötä asia on taas ajankohtainen ja yritän palata vinkkien kanssa tulevissa postauksissa. :)

Muuta luettavaa aiheesta:
Kolme tehokasta vinkkiä kodin järjestykseen
Kolua vaatekaappi ja löydä tyylisi