Muuttuvat mielipiteet tekevät hyvää

Ole minulle vakuuttava ja perustele näkemyksesi hyvin, niin saatan sen omaksua omiin mielipiteisiini. Olen hyvin vietävissä, jos saan paremman näkökulman johonkin asiaan, josta en ole vielä onnistunut muodostamaan kokonaisvaltaista ja vahvaa omaa näkemystäni.

Muistan, kuinka en vähän nuorempana omistanut vahvoja mielipiteitä melkein mistään. Yläasteen uskonnon tai maantiedon tunneilla en tiennyt mitä olisin ajatellut eutanasiasta, abortista tai lihatuotannosta. 

En ehkä yhäkään omista suuria aatoksia sen kummallisemmista asioista, mutta muutamien juttujen pohtimiseen olen saanut käytettyä vähän omaa ajatusta. Kerran säikähdin, kun äiti tokaisi, että miulla on vahvat arvot ruokailun suhteen. Miulla! Sen jälkeen olenkin huomannut, miten ehdoton olen ollut joissakin asioissa.

Vaikka miuta olisi helppo vakuuttaa pienissä asioissa hyvillä ja järkeenkäyvillä perusteilla, niin omaan tiettyjä vahvoja arvoja, joista en toisten johdattelemanakaan suostuisi luopumaan. Näkemykset tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja rehellisyydestä ovat kehittyneet itselleni tässä viime vuosina vahvoiksi, ja koen seisovani niiden takana tukevasti.

Mutta mielipiteensä kullakin. Tiedostankin myös sen, että näkökulmia on monia, enkä tuomitse ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavalla kuin minä. Nuo ajatukset voivat olla mielenkiintoisia ja avartavia, ja toivon myös usein, että tämä tunne kulkee myös toiseenkin suuntaan.

Helposti muuttuvat mielipiteeni tekevät miusta helposti johdateltavan ja manipuloitavan, mutta samalla myös ymmärtäväisen ja toisia paremmin kuuntelevan persoonan. 

Ymmärrän hyvin erilaisia näkemyksiä samasta asiasta, ja tajuan, että joku muu voi nähdä asiat erilaisessa valossa kuin minä. Olen mieltänyt itseni empaattiseksi ja tämä luonteenpiirre edellyttääkin toisten ihmisten ajatustenjuoksun tulkitsemiskykyä, jolloin toisen mielipiteiden käsittäminen on oleellista.

Erilaisten näkökulmien kieltäminen ei vie elämässä pitkälle ja voi aiheuttaa turhaa kinastelua mitä turhimmistakin asioista. Uskon, että meidän jokaisen sisältä löytyy taito joustaa, ja sitä taitoa olisi hyväksi myös käyttää. Empaattisuus tekee miusta suvaitsevaisemman, mutta tietysti tietyissä rajoissa.

En ymmärrystaidosta huolimatta jaksa kuunnella kauaa puhetta, joka sotii omien vahvojen ajatusten ja näkökulmieni kanssa. Niissä keskusteluissa päästäänkin yleensä hyvään keskusteluun siitä, mikä on oikein ja mikä ei. Ja silloin monesti tajuankin, ettei yläasteaikainen Kerttuli epämääräisten ja tietämättömien mielipiteidensä kanssa ole kauas kadonnut. (Sitten päästäänkin kysymykseen, tekeekö tietämättömyys autuaaksi?)

Rajansa siis minun manipuloimisellanikin on.

Kuinka ehdoton ja valmis sinä olet omien mielipiteittesi kanssa?

Rauhaa ja rakkautta maailmaan. 

Ottakaa asioista selvää kokonaisvaltaisesti ja ajatelkaa omilla aivoilla. :)

Rauhaisaa päivää. <3