Omaisuuteni väheni yli puolella - mitään hyvää?

Olen ollut viime aikoina kiinnostunut elämästä ilman ylimääräistä sälää. Jo kovin kauan olen tarkkaillut lähinnä vaatekaappini sisältöä, ja ollut siihen aina välillä hyvinkin tyytymätön. Kaapin vaatteista suuri osa ei ikinä tuntunut aivan omalta.

Tiedät ehkä, mitä tarkoitan.

Vaikka silloinkaan en ollut ihan perillä siitä omasta jutustani tyyliasioissa, jatkoin vaatekaappini täyttämistä kirpputorilöydöillä ja satunnaisilla vaatekauppaostoksilla. Rakensin siis jotakin tärkeää sellaisen päälle, joka ei alun alkujaankaan ollut vahvalla pohjalla. Siten kaivoin itselleni vain syvempää kuoppaa turhautumisen ja hankalien vaateaamujen keskellä.

Sitten kuvioihin astui Marie Kondon kirja inventaarion merkityksestä (The life-changing magic of tidying up) ja ymmärsin, että tyyliini liittyvät huolet ovat yleisiä ja ne voivat liittyä moneen, yleiseenkin syyhyn. Olin kuullut kirjasta jo viime syksynä, mutta silloin siitä kiinnostuneena en kuitenkaan sitä käsiini hankkinut. Helmikuun Floridan-matkalla kuitenkin imuroin kirjan aukeamat itseeni täynnä mielenkiintoa aihetta kohtaan ja palatessani Suomeen asenteeni materiaa kohtaan oli täysin muuttunut.

Suurin osa arkivaatteista pinossa hyllyillä.

Ymmärsin, että itselleni sopivin keino ylläpitää elinympäristöäni on luopua kaikesta, joka tuntuu painavan minua alaspäin. Siitä alkoi pienimuotoinen luopumisvaihe, joka ei tuntunut henkisesti yhtään pahalta, vaikka vaatteistani lähti kierrätykseen mitä luultavimmin lähes 80 prosenttia. Olo on kevyempi. Vielä olen kuitenkin vaiheessa ja tehtävää riittää. Mutta se, että sain projektin alkuun, mullisti elämääni ja ajattelutapaani jo merkittävästi.

Mitäs hyötyä tavaroiden vähentämisestä sitten voi olla?

  1. Sotkuisuus vähentyy: Kun tavaraa ei ole niin paljoa ja kaiken mitä omistat, omistat jostakin syystä ja tarkoitusperästä, niin arkea on helpompi pyörittää. Koti näyttää siistimmälle, kun tavaroilla on omat paikkansa laatikoissa ja hyllyillään, eikä pöytätasoilla ole enää niin paljon irtotavaraa tai huoneen lattialta löydy yhtä paljon vaatekasoja mitä aiemmin.
  2. Aikaa säästyy: Tämä kulkee käsi kädessä ylemmän kanssa - siivoamiseen ei mene yhtä paljon aikaa kuin aiemmin, etenkin jos aiemmin tapana oli säilyttää tavaroita epäselkeyden takia milloin missäkin ja esineille piti aina miettiä ja tehdä uusi säilytyskohta sellaisen uupuessa. Kun tavaraa on vähemmän, ei luonnollisesti ole niin paljoa mitä edes järjestää.
  3. Vaatekriisit, bye bye: Kun omistaa vain ja ainoastaan vaatteita, joita rakastaa ja jotka tuntuvat omilta ja hyvältä päällä, niiden määrä ei nouse korkeuksiin. Vaatekappaleiden lukumäärän vähäisyys johtaa nopeampiin asuratkaisuihin, jotka onnistuvat suuremmalla todennäköisyydellä, kun käytössä on koottu arsenaali lempparivaatteita.
  4. Oma tyyli selkeytyy: Omistaessasi vähemmän näet selvemmin, millaiset asiat miellyttävät silmääsi. Tavaroista luopuessa avain on tunneperäisillä päätöksillä, sekä osaltaan myös käytännöllisyydellä. Kun vaatekaapin sisällön rajaa pienemmäksi jättäen jäljelle tyylin tärkeimmät kulmakivet, on kaappiin kurkatessa heti selvää, mikä on se juttu joka miellyttää omaa silmää.
  5. Arvostus materiaa kohtaan kasvaa: Omistalla vähemmän arvostaa enemmän. Ne tavarat, jotka ovat olleet pitämisen arvoisia, tuntuvatkin siltä ja niitä on luonnollisesti helppo kohdella huolella ja hyvin. 
  6. Rahankäyttö konkretisoituu ja tarkentuu: Kun oma maku terävöityy ja mielessä on selkeä kuva siitä, minkälaista haluaa oman elämän olevan, virhehankintojen määrä pienenee. Luopuessaan ylimääräisestä ja tavaroista, jotka eivät tuota itselleen enää iloa, tajuaa nopeasti minkälaisella linjalla haluaa hankintojensa kanssa pysyvän. Ostoksia miettii pidempään ja puntarina toimii järkevyys ja tavaran todellinen tarpeellisuus.
  7. Kiitollisuus kasvaa: Omistaessaan tavaroita, jotka tuovat itselleen hyvää oloa, kiitollisuuden tunne tulee mukana. Kun sanoo hyvästit niille kamoille, jotka ovat tarkoituksensa jo täyttäneet, voi keskittyä tuntemaan kiitollisuutta niitä objekteja kohtaan, jotka vielä tuovat positiivista lisäsävyä elämääsi.
  8. Vähempi omaisuutta antaa tilaa aineettomalle: Kun ympärillä ei ole enää yhtä lailla konkreettista tavaraa kuin aiemmin, tilaa aukeaa paremmin muulle. Mieleen syntyy tyhjää, ja olo tulee kevyemmäksi, kun tavaramäärä, kaikesta huolehtiminen ja ympäröivän visuaalisen hälinän määrä vähenee. Tilaa tulee tärkeimmille asioille - itsensä rakastamiselle, oman mielen huoltamiselle eri tavoin, sekä läheisille ihmisille ja heistä välittämiselle sekä heidän kanssaan vietettävälle ajalle.

Tällaista tällä kertaa. En tiedä moniako tällainen minimalismiin ja järjestämiseen liittyvä teema kiinnostaa, mutta itse olen siihen sen verran hurahtanut, etten usko että tämä ihan viimeiseksi jutuksi jää tästä aiheesta.

Kiva olisi tietää, jos on muitakin, joita viehättää ajatus yksinkertaisemmasta elämästä vähemmällä tavaralla. Ajatuksien vaihto luo aina uusia, mieltä avartavia perspektiiveja omiin pohdintoihin.

Seuraavina aiheina voisin pitää oman vaatekaapin muodostamista mieleseksi sekä tärkeää tietoa tavaroista luopumiseen ja siihen liittyviin vinkkeihin ja etenemisaskeliin.

Terveisin, Kerttuli