Piristä hapanta

Ei ole yhdentekevää sanokoo kaupan kassalta lähtiessään kiitos. "Kiitos" ja "hyvää päivää" kuuluvat suomalaisen ihmisen ja hyvin käyttäytyvän maailmankansalaisen käyttäytymistapoihin. Nämä tavat ovat arvostettettavia, koska niillä saa toisen ihmisen tuntemaan itsensä arvokkaaksi pienellä vaivalla. En usko että sinulle itsellesi on yhdentekevää, kiittääkö toinen sinua tehdessäsi jotakin, josta olettaisit saavasi kiitoksen.

Myös se fakta, että yksikin sana toiselle ihmiselle keskellä päivää voi tehdä paljonkin hyvää. Esimerkiksi omassa elämässäni huomaan, että kun ulkona kävellessäni tervehdin vastaantulijaa hänen hakiessaan katsekontaktiani, niin hänen silmänsä kirkastuvat ilosta. Sama tapahtuu kun näen puutarhassa työskenetelevää naapurinnaista ja sanon hänelle vaikkapa "Hei, hyvältä näyttää!". Hänelle tulee selvästi parempi mieli ja itsekin voin hyvin. Minusta tuntuu, että olen saanut piristää jonkun päivää ja tiedän tekeväni oikein. Vuorovaikutuksen toimiessa mahdollinen ahdistuneisuus hälventyy ja tilalle putoaa kiitollisuutta mukavia ihmisiä ja eläväisiä tilanteita kohtaan.

Minulla on tapana sanoa kiitos ja hei ja siksi myös oletan että saan kuulla sitä itsekin. Nämä käytöstavat eivät olekaan vain yksillöllinen asia, vaan nimenomaan suuren yhteisön yhteinen asia, jota on hyvä harjoittaa ja pitää yllä. Älä unohda sanoa kiitos, äläkä unohda tervehtiä. Etenkin jos tilanteen suoman hetken tullessa se onnistuu vaivattomasti, niin miksi et vaivautuisi avaamaan suutasi ja luomaan ilon säteitä toisen päivään.

Jos jostakin syystä et koe kiittämisen tai tervehtimisen tarvetta, niin mieti mistä tuo haluttomuus johtuu. Olisiko se jaksamattomuutta, käytännössä siis itsekästä ja laiskaa? Vai johtuuko se kiittämisen tarpeettomuudesta? Siinä tapauksessa sekin voi olla itsekästä. Toimi jotenkin muuten, tee vaikka yrityksen toimivuutta parantava asiakaspalaute tai yksinkertaisesti kyseenalaista oma käytöksesi. Siinä samassa saat hyvää aikaan monelle taholle - muille sekä itsellesi.

Voit tervehtiä, vaikka toinen näyttäisi niin hapanta naamaa, ettei päin viitsisi katsoakaan. Näin viljelet ympärillesi hyväntahtoisuutta ja voit tartuttaa kauniita eleitä myös toisiin. Mielestäni mikään asia, jonka teemme vilpittömästi ja sydämellämme ei ole meiltä itseltämme pois. Antamalla muille, opetat heille ja tulet saamaan myöhemmin myös itse. Loppujen lopuksi haluamme kaikki ainoastaan voida hyvin. Yhden ihmisen ottamat askeleet eivät määritä vain henkilökohtaisen elämän laatua, vaan ne vaikuttavat useamman eläväisen mielialaan ja tapaan suhtautua elämään, ja ennen kaikkea, toisiin ihmisiin.

Iltalenkillä Lappeenrannan linnoituksessa.

Kiitollista päivää :)