Vaihtoehto markettimaapähkinävoille

Jos pidät maapähkinävoista yhtä paljon kuin minä, tai olet kiinnostunut pähkinälevitteestä ilman suurta suolamäärää tai muita lisättyjä aineita, niin tässä pieni vinkki. Valmista voisi itse! Minulle tällainen prosessi ei tullut mieleenkään ennen kun tajusin, etten tule löytämään suolaamatonta maapähkinävoita helposti enää mistään. Ainakaan Lappeenrannan kaupoista. Sanokaa, jos tiedätte mistä sellaista saisi! Ennen Life-kaupasta sai todella hyvää pähkinälevitettä, mutta nyt se on taidettu poistaa kaupan valikoimasta.

Oman pähkinävoin tekeminen on helppoa ja varmasti kivaakin, varsinkin jos pitää pienestä puuhailusta. Riippuen siitä, kuinka ison määrän haluaa valmistaa, voi tavallisia maapähkinöitä ostaa esimerkiksi 250 - 500 grammaa. Ensin pähkinöitä paahdetaan 170 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pähkinöiden tultua uunista niiden annetaan vähän jäähtyä ja ne kuoritaan puhtaiksi. Tässä voi samalla tuijottaa vaikka vähän telsua, tai jutskailla kaverille, sillä pähkinöitä räpeltäessä saattaa mennä hetki. Kun pähkinät on kuorittu, ne kaadetaan mahdollisen voimakkaaseen monitoimikoneeseen ja surautellaan tahmeaksi massaksi. Tässä vaiheessa tarvitaan kärsivällisyyttä, hieman aikaa sekä vähän suolaa, jos maapähkinöiden itsessään paahdettu ja vähän suolainen maku ei riitä.

Sen jälkeen kun massa on muuttunut tahmeaksi, sen voi purkittaa ja laittaa jääkaappiin, missä se säilyy viikosta pariin syömäkelpoisena. Pähkinävoi on ihanaa esimerkiksi puuron seassa, tai ruisleivän päällä banaanisiivujen kanssa. Sitä on myös ihan hauska lisätä smoothieihin tai leipomuksiin tuomaan makua. Erityisen ihana välipala on myös poikkisuunnassa ohuiksi rinkuloiksi leikattujen omenasiivujen väliin levitetty maapähkinävoi ikään kuin hampurilaisena. Makean ja suolaisen yhdistäminen toimii aina. Toivottavasti löydätte paljon mielikuvitusta ja sen myötä myös kivoja makuelämyksiä.