Crème Ninon, eli tuorehernekeitto

Kun kevät kolkuttelee ovelle, niin jotenkin tekee mieli sanoa heipat talven ruoille. Lämmittävät keitot, kauan uunissa muhineet padat..heippa vaan ja nähdään syksyllä! Tilalle tulee kevyemmät versiot, salaatit, kalat ja kesäiset keitot. Ja keitoista kevään avaa parhaiten tuorehernekeitto, eli Crème Ninon. Heleänvihreä ranskatar, jopa ehkä vähän kevytkenkäinen sellainen koska parhammillaan se on kun loppuvaiheessa sekaan lorautetaan tilkkanen kuohuviiniä.

Tuorehernekeitto sopii hienosti alkukeitoksi tai lounaaksi hyvän leivän kera. Älä anna hienon nimen hämätä, tämä on helppo keitto valmistaa ja ihastut siihen varmasti! 

Ja se kuohuviini..sitä menee piccolopullosta vain tilkkanen, joten lopulla voit kohottaa maljan vaikkapa keväälle!

CRÈME NINON, ELI TUOREHERNEKEITTO  ( neljälle)

( Ohje Hans Välimäki) 

2 pussia pakasteherneitä

1-2 perunaa ( rosamunda tai muu jauhoinen lajike)

2 salottisipulia

1-2 kynttä valkosipulia

2 rkl voita

7 dl kasvislientä

1 dl kermaa

tilkkanen kuohuviiniä

suolaa, mustapippuria

Kuori ja pilko perunat, hienonna sipulit. Kuullota sipuleita hetki voisulassa ja lisää perunakuutiot sekaan, kypsennä hetki. Lisää herneet, kanaliemi ja mausteet. Anna hautua n. 15 minuuttia, eli kunnes perunat ja herneet ovat pehmenneet. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Kaada keitto kattilaan ( voit myös siivilöidä keiton, varsinkin jos tarjoat alkukeittona) ja kuumenna kiehuvaksi. Vaahdota kerma kevyesti ja lisää kuohuviinitilkkasen kanssa keiton sekaan juuri ennen tarjoilua. 

Tarjoa hyvän leivän kera. Halutessasi voit paistaa vielä keiton päälle esim. pekonimurua.