Hatsapuri, eli georgialainen juustopiiras

Georgialainen juustopiiras, eli hatsapuri tihkuu juustoa ja maistuu syntisen hyvälle. Tutustuin vuosia sitten Pietarissa tähän herkkuun ja siitä lähtien se on kummitellut "pitäis joskus kokeilla itse"-listalla. Jostain syystä se on aina jäänyt, mutta nyt löysin Soppa 365-sivuilta sopivan helpon ohjeen ja pakkohan se oli kokeilla. Ihan siihen pietarilaisen ravintolan makumuistoon en päässyt, mutta melko lähellä ollaan. Se hatsapuri oli oikea suolan, rasvan ja juuston ilotulitus ja varmasti perinteisellä georgialaisella reseptillä tehty. Itse asiassa se oli jotain niin hyvää, että pelkästään sen vuoksi voisi varata reissun Pietariin.

Perinteisesti hatsapurissa käytetään Sulguni-juustoa, mutta monissa kotimaisissa versioissa tuo juusto korvataan feta-mozzarella-seoksella. Samoin tässä ohjeessa. Hatsapurin voi paistaa myös uunissa, tällä kertaa se paistetaan pannulla. 

HATSAPURI ( 4 isohkoa piirasta, joten ohje kannattaa puolittaa)

4 dl vettä

1/3 pkt tuorehiivaa

1 tl suolaa

n. 9 dl vehnäjauhoja

1 rkl öljyä

Täyte

200 g fetajuustoa

300 g mozzarellaraastetta

( 100 g sileää raejuustoa)

1 kananmuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa noin. 5  minuuttia. Taikina muistuttaa hieman pizzataikinaa. Kohota liinan alla 1,5 tuntia, painele kuplat pois taikinasta puolivälissä kohotusta.

Tee juustotäyte. Murustele feta kulhoon. Lisää muut juustot ja kananmuna. Puristele käsin tasaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan ( tai kahteen, jos puolitit ohjeen). Kauli taikinasta pyöreitä, n. 25 cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Jaa täyte kiekon keskelle ja taputtele tasaiseksi. Kerää taikinan reunat keskelle nytiksi ja purista tiiviisti umpeen.

Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa. Paista leipiä ( ensin saumapuoli alaspäin) keskilämmöllä n. 5-10 minuuttia molemmin puolin. Pistele haarukalla muutamia reikiä pintaan.  Muista öljytä toinen puoli leivästä ennenkuin käännät. 

Leikkaa leivät palasiksi ja tarjoa lämpiminä. Voit sivellä leivät vielä voisulalla ennen tarjoilemista.