Arktika - luonto lähelläsi

Tiesittekö, että nyt on arktinen muutto meneillään? Sieltä ne taas siirtyvät linnut sankoin joukoin talvehtimisalueiltaan pesimäalueille Jäämeren rannoille sekä tundralle Euroopan ja Siperian pohjoisosiin. Tästä ne lepattavat meidänkin yli ja se on huomioitu täällä kotikunnassani Virolahdella. Nimittäin meillä on Arktika-päivät meneillään. Tapahtuma kestää ensi sunnuntaihin, joten vielä ehdit mukaan. Tosin linnut eivät kalenteria katso eikä muutto tyrehdy tuohon viikonpäivään, vaan jatkuu vielä pitkään - ja onhan se myöhässäkin viime viikkoina vallinneen kirpakan kevätsään myötä.

Viime lauantaina meillä ei taaskaan nukuttu pitkään, kuka sitä nyt viikonloppuna... Herätyskello soi puoli kuuden aikoihin, aamu näytti kuulaalta ja kirkkaalta - sekä kylmältä. No oli se hitusen plussan puolella, kokonaiset puoli astetta. Tapahtumapaikka sijaitsee Leerviikissä. Vahingossa sinne ei kukaan eksy, vaan paikalle on varta vasten mentävä. Sinisiä opastekylttejä seuraamalla löytää kyllä helposti perille.

Opastekyltti.
Matkan varrella bongattiin kurki. Kuva: Kasperi Hostikka

Luulin olevani aikaisin liikkeellä, mutta eikös mitä. Parkkipaikalla oli jo autoja ihan kiitettävä määrä. Pysäköinti on ihan rannan tuntumassa, joten patikoida ei tarvitse. Ja se meri! Voi pojat että se oli sitten kaunis, niin tyyni ja rauhallinen. Ja kylmä!

Tosiaan väkeä oli jo paikalla ihan mukavasti, ensimmäinen oli sinne tullut neljältä. Voin vain kuvitella miten upeaa siellä on katsella valomäärän lisääntymistä ja luonnon heräämistä. Auringon noustessa myös linnut lähtevät liikkeelle.

Aamun aikaiset.
Kohteessa.
Hanhiparvi taittaa matkaa.

Alkuun tuntui, että eihän siellä ole kuin lokkeja. Mutta sitten alkoi tapahtua, kun keskityin kuuntelemaan ja havainnoimaan. Mielenkiinnolla seurasin, kuinka lintuja tarkkailevat ihmiset kertoivat havainnoistaan toisille: "tuolta niemen takaa kaartaa nuolihaukka kohta näkyville..." Ja niin kääntyi kaikkien kiikarit ja kaukoputket samaan suuntaan. Myös puhelimet piippailivat yhtenään kertoen havainnoista muilla alueilla. Ilmeisesti näihin muualta tuleviin havaintoihin perustui sekin kuulemani lause, jossa sanottiin, että "jos tulee kuuden kuikan parvi, on niistä yksi todella harvinainen jääkuikka". Mielenkiintoista! Miten he voivat tietää?

Tämä hyväntuulinen pariskunta oli saapunut paikalle Vantaalta asti. Majapaikkana heillä toimi Harjun Hovi.
Kalusto on järeää, sillä näkee uskomattoman kauas ja tarkasti.
Tarkkailukalustoa.
Testing, testing... Leerviikissä on mahdollista tutustua optiikkaan Foto-Fennican esittelypisteessä.
Puhelin on jälleen piipannut, joku on tehnyt havainnon.
Lintuopas on paikalla joka päivä klo 8-20.

 Mitä pidemmälle päivä ehti, sitä enemmän väkeä tuli paikalle. Yhdeksän aikaan aamulla näytti tältä:

Rantaviiva täynnä väkeä.
Leerviikin rannasta löytyy myös tasainen kohta, jonka viereen pääsee vaikka invataksilla, joten liikuntarajoitteiset ja seniorit ovat myös tervetulleita paikalle.

Minä en itse lintuja sen enempiä osaa tunnistaa, mutta kuulin, että havainnot oli tehty aamun aikana ainakin näistä linnuista: punakuiri, mustakaulauikku, mustaviklo, suokukko sekä merikotka. Tuon merikotkan sai poikani kuvattua.

Huikea merikotkan liito. Kuva: Kasperi Hostikka

Haluatteko nähdä mitä minun kameraani tallentui? Tässähän niitä:

Kyhmyjoutsen.
Ylilento.
Lokki jäi kivelle laulelemaan.

Sain minä muitakin lintuja kuvattuja, kuin näitä joutsenia. Kyhmyjoutsen on vaan niin uskomattoman kaunis ilmestys, että halusin näyttää teille paljon kuvia. Mutta siis niitä muita:

Muutama hanhi...
Hanhien nousukiito.
Valkoposkihanhet.
Yksinäinen kuikka.

Muutaman tunnin lintubongauksen jälkeen oli hyvä siirtyä Arktika-ravintolaan, joka on auki klo 7-20. Tarjolla aamiaista ja lounasta sekä pientä purtavaa. Ja hei - muistakaa, että kortti ei käy, varatkaa käteistä mukaan!

Ai että!!!

Ravintolan läheisyydestä löydät info- ja myyntipisteitä sekä tietenkin rivistön bajamajoja.

Infopisteessä on iloinen tunnelma.
Asiaankuuluvaa asustetta kaupan.

Kiinnostuitko? Ohjelmassa on vielä vaikka mitä mielenkiintoista luvassa. Muutamia mainitakseni siellä on perjantaina Mika Honkalinnan Korppiretki -esitys (tämä kiinnostaa todella, sillä korppi ja Honkalinnan korppikuvat ovat jotain aivan mielettömän upeaa) ja lintumaalari. Lauantaina linturalli, ötökkäretki, perheliikuntatempaus sekä sunnuntaina Laurin luontokirkko ja ötökkäretki. Mutta kuten sanoin, niin paljon muutakin. Koko ohjelman pääset katsomaan täältä Arktika-päivien sivuilta. Perille löydät opastekylttien avulla tai laittamalla navigaattoriin osoitteeksi Leerviikintie 120, Virolahti.

Arvatkaas mihin minä menen ensi lauantaina kukonlaulun aikaan? Kyllä, Leerviikiin - tule sinäkin!

Katariina <3