Entä jos tekisitkin ihan itse? - ohje lohivoileipäkakkuun ja Keskiviikko -liitteen teksti.

Lehtartikkeleita on mukava tehdä. Tyyli on erilaista blogitekstiin verrattuna, joten omat haasteensa siinä aina on. Seuraavana maakuntalehtien Keskiviikko -liitteessä 13.6.2018 julkaistu teksti kokonaisuudessaan:

Entä jos
tekisitkin
ihan itse?

”Kahvia kaipaa moni janoinen suu
ja voileipäkakkupöydän viereen kuin huomaamatta hakeutuu…”

Edesmennyt lauluntekijä Gösta Sundqvist tiesi 90-luvun puolivälissä mitä juhlavieras suuhunsa kaipaa. Eikä asia ole mihinkään reilussa kahdessakymmenessä vuodessa muuttunut. Taannoin eräällä keskustelupalstalla haluttiin vastaus mieltä askarruttavaan kysymykseen. Haluttiin tietää onko voileipäkakku jo pois muodista, vanhanaikaista ja auttamattoman retroa. Ylivoimaisena enemmistönä nousi esiin vastaus: ei missään tapauksessa!
Yleinen mielipide on oikeassa, sillä yksikään tekemäni voileipäkakku ei ole jäänyt syömättä. Tähteiden kanssa ei ole tarvinnut tuskailla, nimittäin niin isoa kakkua en vielä ole nähnyt saati tehnyt, että viimeiset palat vanhettumaan pääsisivät.
Yksi kauden suurista juhlasesongeista on ohi, kun valmistujaiset ja ylioppilasjuhlat on juhlittu. Mutta onhan koko kesä erilaisten kutsujen ja illanistujaisten aikaa, joten miksi et kokeilisi valmistaa voileipäkakkua? Sitä ihan perinteistä ja takuuvarmasti lautasilta katoavaa? Moni sanoo, että vaikeaa on. Niin minäkin sanoin, kunnes tein ensimmäisen kakkuni ja huomasin sen olevan ihan helppoa – etenkin, kun on hyvä ohje.
Perinteisesti voileipäkakku on tehty joko lihasta tai kalasta. Nykytrendien mukaisesti kasvisversiokin on mainio vaihtoehto. Voileipäkakku kootaan paahtoleivästä, voit käyttää osittain myös ruisleipää. Tärkeimmässä roolissa ovat kakussa luonnollisestikin täytteet. Monesti käytetään kahta, jopa kolmeakin erilaista täytettä, mutta yhdelläkin pärjää. Helppoa!
Voileipäkakku valmistetaan juhlia edeltävänä päivänä ja pakataan vetäytymään ja tasaisesti kostumaan jääkaappiin. Koristelu on syytä jättää tarjoilupäivän aamulle, jolloin kakku on helpompi kuorruttaa ja käytetyt ainekset säilyvät tuoreen raikkaina.
Oheinen ohje lohivoileipäkakkuun on yksi suosikeistani. Kaikki sitä maistaneet ovat kovasti myöskin kehuneet. Kakku on erittäin helppo valmistaa ja maku niin suunmukainen, että näistä tarjoiluista puhutaan pitkään.

LOHIVOILEIPÄKAKKU

(Ohjeen lohimousse riittää neljään väliin, jos yksi kerros muodostuu kolmesta leipäsiivusta)

15 siivua grahampaahtoleipää
kasvislientä

Täytteeksi lohimousse:
½ punasipuli
200 g kylmäsavustettua lohta
100 g graavilohta
120 g eli 1 prk smetanaa
50 g tuoretta tilliä hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
½ tl mustapippuria

Kuorrute ja koristeet:
2 rasiaa levittyvää sulatejuustoa
lohisiivuja, tuorekurkkua, sitruunaviipaleita,
tilliä, salaatinlehtiä


Valmista kasvisliemi pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä jääkaappikylmäksi ennen käyttöä.
Valmista lohimousse hienontamalla kalat ja sipuli pieniksi paloiksi. Silppua sekaan tilli, lisää smetana ja mausteet.
Itse teen kakun suoraan kannelliseen tarjoiluvatiin. Laita alimmaiseksi kakkupaperi, seuraavaksi kelmua niin isot palat, että saat kakun käärityksi vetäytymään ja kelmun päälle leivinpaperi.
Lado leivät tiiviisti ja kostuta kasvisliemellä. Kuoria ei tarvitse poistaa. Sipaise leipäkerrokselle lohimoussea. maku on niin voimakas, että ohut kerros riittää. Jatka kerroksittain samalla tavalla. Kostuta myös ylin leipäkerros. Halutessasi voit siistiä reunat terävällä veitsellä, mutta epätasaisuudet peittyvät kyllä kuorrutteenkin alle. Kääri kakku napakasti kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa.
Seuraavana päivänä poista kelmu ja levitä sulatejuusto kakulle. Asettele koristeet kauniisti päälle. Halutessasi voit ripotella reunoille vielä juustoraastetta.

Kuvaaja: Katia Himanen

Kannattaa kokeilla, ei ole liian vaikeaa :)

Katariina <3