Hapanvelli

Virolahti-viikko käynnistyy huomenna. Niinpä minäkin sitten tein paikkakunnan perinneruokaa, hapanvelliä, monen vuoden tauon jälkeen. Ettepä tienneetkään, että minä olen Hapanvellin Keittäjämestari vuosimallia 2007! Siitäkin jo 10 vuotta kulunut. Alkujaan Virolahti-viikon aikana valittiin Hapanvelliemäntä, titteli myöhemmin vaihdettiin Keittäjämestariksi, jotta miesten kynnys osallistua olisi matalampi. Muutamaan vuoteen ei ole enää kyseistä kilpailua ollut, puhumattakaan Hapanvellimissistä, joka sekin muinoin aina nimettiin.

Oma suhteeni hapanvelliin, tuohon erikoiseen ruokaan, on ollut monimuotoinen. Lapsuudessani jo sitä olen maistellut ja ihan kamalaksi todennut. Kului vuosia. Muutin Virolahdelle ja silloisessa työpaikassani oli aina välillä velliä tarjolla. Minäkin sitä sitten maistelemaan, rohkeana lapsuuden kauhukokemuksista huolimatta. Sanoivat sen olevan oikein suunmukaista ja totta - eipä se pahaa ollut ollenkaan. Niin sitä makuaistikin iän myötä näköjään kehittyy...

Niin päätin, että kun täällä kerran asun, niin vellinkeiton kyllä opettelen. Se oli kuulkaa kivinen tie! Ensimmäinen keitokseni muistutti hernekeittoa, jossa lillui perunoita ja nekin raakoja. Kyselin neuvoa emänniltä, mammalta ja anopilta. Tässäkin lajissa sitkeys palkittiin. Ensimmäinen osallistumiseni kisaan tuotti toisen sijan ja seuraavana vuonna napsahti voitto! Voiton jälkeen tuli velliä keiteltyä ja läheisille sitä tarjottua. Sittemmin tahti on hiipunut. Jaan hapanvellin ohjeen nyt myös teille lukijoille, kokeilee ken uskaltaa. Muistakaa, että harjoitus tekee mestarin, välillä ihan Keittäjämestarin!

 

Hapanjuuri

3dl ruisjauhoja

5dl vettä

1tl tuorehiivaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot huolellisesti sekoittaen. Peitä astia liinalla ja jätä lämpimään paikkaa hapantumaan. Kaksi päivää hapattamalla saat velliisi tarpeeksi potkua, tulos on sopivan hapan.

Valmis hapanjuuri näyttää tältä. Aikamoista...

Hapanvelli

Pussillinen kuivattuja herneitä

Vettä

Litra perunalohkoja

Suolaa, voita

Hapanvellin keittämistä edeltävänä iltana huuhtele herneet ja laita likoamaan yön yli kylmään veteen. Keitä herneitä tunnin verran. Kuori ja lohko perunat ja lisää herneiden sekaan. Tässä vaiheessa on tärkeää, että perunat ehtivät melkeinpä kypsyä ennen hapanjuuren lisäämistä, muuten tuppaavat jäämään koviksi. Perunoiden pehmennyttyä lisää hapanjuuri huolellisesti sekoittaen. Lisää myös vettä, koska tässä vaiheessa velli paksuuntuu kovasti. Hauduta hapanjuuri kypsäksi miedolla lämmöllä, sekoittele usein. Ja huomaa, että palaa erittäin herkästi pohjaan. Noin tunnin hauduttelun jälkeen alkaa hapanvelli olla valmista. Mausta suolalla. Sekaan kuuluu laittaa tässä vaiheessa myös voita, itse tykkään laittaa sen valmiiseen velliin lautaselle ja käytän ihan sitä samaa kevytlevitettä kuin leivän päällä.

Valmista nautittavaksi

Hapanvelli on helppo tehdä, kun sen on oppinut. Aikaa se vaatii kaikkine hapattamisineen ja haudutteluineen, mutta toisaalta valmistuu "aika itsestään" hellalla.

Neljävuotias poikani sai ensikosketuksen hapanvelliin. Katsoi järkyttyneenä lautastaan ja totesi haisevan pahalle. Rohkeasti kuitenkin maistoi kaksi lusikallista. Tiedä minkälainen Keittäjämestari hänestäkin vielä kasvaa.

Täällä jatkuu taas juhlavalmistelut. Siivousta ja leipomista sekä mieletön määrä lihapullia...

Iloa päivääsi <3

Katariina